DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Binotto szerint a győztes mentalitás hiányzik

A rengeteg hiba után pontosan megfogalmazta a Ferrari csapatfőnöke, mi hiányzik az istállóból ahhoz, hogy ismét a csúcsra érjenek. A szakember a Schumacher-korszakot hozta fel példaként.

2007 óta várnak az egyéni és 2008 óta a konstruktőri világbajnoki cím elhódítására a Ferrari szurkolói. Bár azóta többször is harcban voltak, végül sosem jött ki számukra a lépés, az idei esztendőben elkövetett hibákat követően pedig vélhetően ismét egy riválisuk ünnepelhet majd.

A mostani idényt kiváló formában kezdték, de később fokozatosan estek vissza, amiben technikai, stratégiai és egyéni hibák is közrejátszottak. A csapatfőnök Mattia Binotto szerint jelenleg nincs meg bennük az a fajta hozzáállás, ami megvolt a Michael Schumacher nevével fémjelzett korszakban. Ugyan a csapat a német pilóta 1996-os érkezésekor még nem volt tényező a bajnoki csata során, a következő években mindig számolni kellett velük, 1999-től kezdve pedig zsinórban hatszor hódították el a csapatok világbajnoki címét, míg az egyénit ötször szerezte meg velük a legendás pilóta.



„Az a győztes mentalitás hiányzik, ami a Schumacher-korszakban még megvolt, és ami minden győzelem után arra sarkalta az embert, hogy még jobb legyen” – idézte Binottót a Motorsport olasz kiadása, melynek azt is elárulta, mit érzett akkor, amikor a későbbi hétszeres világbajnok először nyert az istálló színeiben Barcelónában. „Ez volt az én első győzelmem is a csapatban. Amikor meghallottam a himnuszt, rájöttem, mit jelent a Ferrari részének lenni. Aztán 1999-ben és 2000-ben elkezdtünk bajnokságokat nyerni” – folytatta.

A csapatvezető szerint a fejlődés egyértelmű az elmúlt évekhez képest, de jelenleg ez is kevés a győzelmekhez, több kell ennél.

„Nagyon nehéz helyzetből indultunk, 2020-ban a konstruktőri bajnokság hatodik helyén zártunk. Ezek olyan évek voltak, amelyek megbélyegeztek minket, mert jöttek a kritikák és nyomás alatt voltunk. Bizonyos értelemben ezek is formáltak minket, de már rég nem elég az, ha jól csináljuk a házi feladatunkat. A győzelemhez folyamatosan fejlődni és javulni kell, amihez 120, vagy 130 százalékra lesz szükség. Megígértük, hogy ismét versenyképesek leszünk, és ezt az ígéretünket be is tartottuk, azonban van még egy lépés addig, hogy a nagyszerű versenyzőinkkel és autónkkal minden helyzetet kihasználjunk” – zárta gondolatait Binotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: