DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Ez történt az Olasz Nagydíj időmérő edzésén

A Ferrari örömet okozna hazai közönségének, a mezőnyben pedig kilenc pilóta is büntetéssel számolhat a időmérőt követően. Kövessétek velünk az Olasz Nagydíj kvalifikációját!

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi Monzában az Olasz Nagydíj időmérő edzése. 

Összegezzük mi történt eddig a hétvégén: Az első két szabadedzésen a Ferrari pilótái voltak a leggyorsabbak, szombaton délelőtt azonban Max Verstappen ugrott az élre. Utóbbi intő jel lehetne a maranellóiak számára, ám a címvédő egy öthelyes rajtbüntetéssel számolhat, és nem ő az egyetlen. Esteban Ocon is ugyanebben a cipőben jár, Sergio Perez tíz, Valtteri Bottas, Mick Schumacher és Kevin Magnussen 15 helyes büntetést kapott erőforrás elemek cseréje miatt, míg Carlos Sainz, Lewis Hamiton és Yuki Tsunoda a mezőny végére kerül. 

A nap sztorija eddig minden kétséget kizáróan, hogy Nyck de Vries ugrott be Alexander Albon helyére. A brit-thai pilóta vakbélgyulladást kapott, így nem állhat rajthoz, helyét a Formula-E 2021-es világbajnoka vette át. 

Abszolút nem egyszerű a helyzet. Ezt mind észben kell tartani majd a kvalifikáció során. 

16:00 van, ami azt jelenti, hogy zöldre váltott a bokszutca lámpája, és kezdetét vette az időmérő edzés. 

Négyen döntöttek úgy, hogy azonnal kihajtanak a pályára. Lance Stroll, Yuki Tsunoda, Kevin Magnussen és Mick Schumacher köröznek jelenleg. 

Az olasz szurkolók most sem hazudtolják meg magukat. Elég sokan helyet foglaltak a lelátókon, hogy szorítsanak a Ferrari sikeréért. A büntetéseknek köszönhetően Charles Leclerc nagyszerű esélyt kapott arra, hogy megszerezze a pole-pozíciót vasárnapra.

Jön közben a két Red Bull és a két Williams is. Ha már büntetések, jegyezzük meg, hogy Nyck de Vries egy egészen jó rajthelyet szerezhet így élete első F1-es futamára. Az élen jelenleg Tsunoda 1:22.762-vel, de még csak négyen futottak értékelhető kört. 

Kezd lassan benépesülni a pálya, Perez pedig az élre ugrik 1:22.085-el. 

Rövid a pálya és sok az egyenes. A szélárnyékok miatt lehetnek még gondok, hogy ki hová helyezkedik majd a pályán, de ugyanez a helyzet a feltartásos esetekkel is, amiből már a szabadedzéseken is lehetett látni párat.

Verstappen az élen 1:22.023-al, de jön a két Ferrari is. 

Gyorsan nagy előnyre tett szert a két vörös autó. Leclerc 1:21.280-al az élre ugrott, Sainz 68 ezreddel maradt el tőle mindössze. 

Belül vagyunk az utolsó tíz percen, jelenleg Alonso, Ocon, Zhou, Gasly és Bottas állnak kieső helyeken. 

De Vries nagyszerű tempót megy, akárcsak a csapattárs, Latifi. A 8-9. helyeken találhatók jelenleg. 

Most már mindenkinek van mért köre, így pedig a sorrend is átrendeződött. Magnissen, Bottas, Stroll, Schumacher és Vettel a kiesők sorrendje szűk 6 perccel a Q1 vége előtt. 

1:21 alattit fut Verstappen! 1:20.922 az új kegjobb, ezzel bő három tizedet adott Leclercnek. Figyelemre méltó még Tsunoda teljesítménye is, aki jelenleg a hatodik pozícióban található. 

Szinte mindenki visszajött a bokszba, jelenleg a két Haas köröz, de Schumacher nagyon elrontotta az 1-es féktávját. 

Eddig ez egyébként nem a Haas hétvégéje, a büntetéseket leszámítva sem. 

Magnussen bejön 11. helyre. Schumacher is javít, de sok maradt az előző körében, így továbbra is csak a 19. 

Elveszik Magnussen körét! Valahol kiszélesíthette a pályát a dán versenyző. 

Jön az utolsó 1 perc az első szakaszban. 

Az első szektorok alapján úgy tűnik, mindenki tud javítani a kieső zónán belül, de vajon ki tud majd továbbjutni? Magnussen, Bottas, Stroll, Schumacher és Vettel vannak veszélyben. 

Itt a vége a Q1-nek! Max Verstappen volt a leggyorsabb, ami pedig a mezőny hátsó részét illeti. Latifinek nem volt szerencséje, épphogy, de kicsúszik, mögötte pedig Vettel, Stroll, Magnussen és Schumacher búcsúzik a mai napra. 

Íme az első szakasz eredménye. Érdekesség, hogy De Vries körét elvették, de még így is a továbbjutó helyeken tudott maradni, Magnussennek már nem volt ilyen szerencséje. Latifi szintén bosszankodhat, mivel a tempója megvolt, de nagyot hibázott az utolsó köre legelején. 

Apróság, de később még fontos lehet: a Ferrari spanyol pilótája már csak egyetlen megrovásra van a rajtbüntetéstől. Ezúttal a harmadik szabadedzésen látták vétkesnek. Az esetről nemrégiben mi is beszámoltunk. 

Megkezdődött a Q2. Egyelőre még egy autó sincs a pályán, de alighanem ez nemsokára megváltozik. 

Új grafikai elem debütált közben az F1-es közvetítésben. A vadonatúj feliraton megmutatták, hogy a biztonsági autó, és egy átlagos családi jármű mennyivel lassabb a Formula-1-es autóknál. 

Jönnek az első próbálkozások. Carlos Sainz a hétvége legjobb körével, 1:20.878-al került az első helyre. Verstappen, Perez, Hamilton, Russell az első öt jelenleg, Leclerc pedig belehibázott a körébe. 

Javít Leclerc. 330 ezreddel lassabb a csapattársánál, most sem volt tökéletes a kör, de a továbbjutása így már aligha forog veszélyben. 

Négy perc még a Q2 leintéséig, jelenleg Bottas, De Vries, Zhou, Ricciardo és Tsunoda állnak a sor végén, és így kieső pozíciókban. Az Alfa Romeo finn pilótája 227 ezredre van a továbbjutástól. 

Csendes volt a pálya, most azonban mindenki érkezik. Az egyetlen, aki meg sem próbálja, az Yuki Tsunoda. A japán mára befejezte. Így állunk jelenleg. 

A két Ferrari, továbbá a két Red Bull marad kint. A többieknek még van egy lövésük. 

De Vries kiesett... A holland egészen jó kört kezdett meg, ám belehibázott az első szektorban. Mindez Valtteri Bottasnak is kellemetlen, neki ugyanis jelentős szélárnyéka lett volna a Williams mögött. 

Ennek a körnek is vége van. Ezúttal Sainz bizonyult a legjobbnak 1:20.878-al, a kiesők között pedig Ocon, Bottas, De Vries, Zhou, valamint Tsunoda ötöse búcsúzik mára. 

 

Jön hamarosan az utolsó szakasz. Ott lesz a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren párosa, továbbá Fernando Alonso és Pierre Gasly. Ebből a tízesből talán a wokingiak szereplése a legmeglepőbb, habár a szabadedzéseken Lando Norris egészen jó teljesítményre volt képes. 

Elindult a Q3, lassan pedig pályára hajtanak a pilóták. 

Csak a két Mercedes nem jött ki, mindenki más már a kivezető körét teljesíti. A sor elején a McLaren pilótái tartózkodnak. 

Jöttek a Mercedesek is közben, a többiek pedig már gyorskörön! Norris lesz az első, aki befejezi majd. 

Elsőre a Ferrari szélrányékos stratégiája jött be. Sainz 1:20.584-el az élen, mögötte Leclerc, Verstappen, Perez, Russell a sorrend a legjobb ötben. 

Norris, Hamilton, Ricciardo, Gasly és Alonso zárja a legjobb tízet, de a kétszeres világbajnok végül nem futott mért kört. Akiket büntettek, így például Sainzot vagy Hamiltont, szintén van értelme menniük, hiszen az azonos mértékű szankciót kapott pilótáknál az időmérős eredmény dönti el a sorrendet. 

Ha minden így marad a következő szűk három és fél perc után, akkor Leclerc és Russell lenne az első sorban vasárnap Monzában. 

Belül vagyunk az utolsó két percen, egy köre még mindenkinek lesz, de egyelőre nagyon Charles Leclercnek áll a zászló a holnapi rajtrács tekintetében. Ne feledjük, Sainz, Verstappen, Perez szintén büntetve lesznek. 

Itt a vége! Charles Leclerc egy fantasztikus körrel önerőből megszerzi a pole-pozíciót. A monacói 1:20.161-et futott, amihez nagyon közel volt Verstappen, végül 145 ezredes hátrányban a holland lett a második. Sainz, Perez, Hamilton jönnek mögöttük, de mint tudjuk ez a sorrend megváltozik majd. 

Íme a Q3 végeredménye. A holnapi 53 körös versenyre több pilótát is büntetnek, így ennek köszönhetően Russell indulhat majd Leclerc mellől, a két McLaren pedig a második sort foglalhatja el. Izgalmas futamnak nézünk tehát elébe, mára köszönjük a figyelmüket, a viszont látásra!