DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Vettel nem ért egyet a büntetésével: „Nem tudok csak úgy eltűnni”

Kanyarokon keresztül feltartotta Zandvoortban az egymással vívó Lewis Hamiltont és Sergio Perezt, a négyszeres F1-es világbajnok szerint azonban egy lekörözésnél természetes, ha időt veszít a pilóta.

Lewis Hamilton és Sergio Perez épp komoly csatát vívott egymással a Formula-1-es Holland Nagydíjon, amikor a lekörözés előtt álló Sebastian Vettel eléjük érkezett meg a bokszutcából. Az Aston Martin versenyzője ráadásul kanyarokon keresztül a páros előtt maradt, amit Perez majdnem ki is tudott használni egy visszaelőzésre. Végül persze lekörözték a németet, a felügyelők azonban úgy ítélték meg, hogy öt másodperces büntetést érdemel a négyszeres világbajnok megmozdulása, pontosabban a félre nem állása.

vettel-zandvoort-f1-dppi



A német, akit ezzel a 13. helyett a 14. pozícióban értékeltek, nem igazán értett egyet azzal, hogy szankcionálták a kék zászlók figyelmen kívül hagyásáért: „Fél körbe sem telt, mire helyet hagytam. Nem tudok csak úgy eltűnni…” – idézi Vettelt a Motorsport-Magazin. „Én másként látom ezt, de ez nem számít. Nem igazán került senkinek semmibe. Normális, ha időt veszítesz lekörözés közben. Ez ilyen. Attól függ, hol előzöl vagy hol éred utol a másikat. Hogy ez három vagy öt kanyarig tart… Szerintem fair módon hagytam helyet, és olyan helyen engedtem el őket, ahol biztosan nem veszítettek vele időt. Úgyhogy egyszerre kapsz és elveszel, a józan ész számít.”

Vettelnek amúgy nem ez volt az egyetlen nehéz pillanata a zandvoorti futamon, az egyik kerékcseréje is rosszul sikerült: „Korán álltunk ki, hogy megpróbáljunk elévágni a középmezőny nagy részének. A kiállásunk viszont nagyon lassú volt, három-négy másodpercet veszítettünk vele. Emiatt pozíciót buktunk Pierre-rel, Mickkel és Zhouval szemben, és még Daniellel is szoros volt. Nem volt ideális, és onnan már el is úszott a dolog” – fogalmazott a visszavonulás előtt álló pilóta.

A fentiek miatt azonban Vettelnek lehetősége volt honfitársával és jó barátjával, Mick Schumacherrel is összecsapnia: a csatából akkor a Haas versenyzője került ki győztesen. „Nehéz előzni az 1-es kanyarba menet, nem látni túl sűrűn olyat. Elég helyet hagytam neki, ő pedig kihasználta.”

Schumacher egyébként, aki alatt igencsak inog az ülés, nagyon élvezte a mentorával vívott csatát: „Jó móka volt, három-négy kanyaron keresztül egymás mellett haladtunk. Én nagyon élveztem. Ismét sokat tanultam ebben a helyzetben, mindig tud új trükköt mutatni. Remélhetőleg használni is tudom majd ezeket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: