DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Meglepte Verstappenéket a Mercedes tempója

A futamgyőztes elismerte: arra számított, hogy a Ferrari gyorsabb, a Mercedes pedig lassabb lesz annál, mint amit a versenyen láthattunk. Különösen a kemény gumikon volt meggyőző a címvédő csapat.

Már az edzéseken is látszott, hogy Zandvoortban ismét erősebb formát mutat a Mercedes: nem véletlen, hogy George Russell például azt nyilatkozta az időmérő után, hogy gyorsabbak lehetnek a Ferrariknál. Ez végül be is igazolódott vasárnap, ahol a futam egy pontján még a győzelem sem tűnt elérhetetlennek Lewis Hamilton számára. Pedig a végül a hazai nagydíját is megnyerő Max Verstappen tegnap még határozott nemmel felelt arra a kérdésre, hogy tart-e a Mercedesektől, így joggal merült fel a kérdés a dobogósok számára tartott sajtótájékoztatón, hogy meglepte-e a rivális alakulat tempója:

„Azon lepődtem meg igazából, hogy ennyire gyorsak voltak a keményebb keveréken” – ismerte el a Formula.hu jelenlétében a világbajnokságot toronymagasan vezető holland. „Ezek a C1-es és C2-es gumik rendkívül merevek, és úgy tűnt, mi nem tudtuk úgy működésre bírni őket, ahogy ők. Ez volt az, ami kicsit megnehezítette ma a dolgunkat. De amint vissza tudtunk váltani a lágy gumira, már tudtunk reagálni erre. De igen, arra számítottam, hogy ők talán kicsit lassabbak lesznek, a Ferrarik pedig valamelyest gyorsabbak.”

top3-press-zandvoort-dppi-f1



Arra a kérdésre, hogy mikor észlelte, hogy Hamiltonék akár a győzelemre is fenyegetést jelenthetnek, így felelt Verstappen: „Azt kell mondanom, hogy amikor közepes gumikra váltottam, és bár közeledtem hozzájuk, ami normális, elvégre frissebb abroncsokon voltam, de még akkor is elég jó köröket futottak. Aztán amikor feltették a kemény gumikat, nagyon érdekesnek találtam a tempójukat, mert én például nem akartam használni őket. De amikor hallottam a köridőket, azt mondtam magamban, hogy ’az elég gyors’. Próbáltam jobban nyomni, de így is néhány tizeddel gyorsabbak voltak. Szóval eléggé meglepődtem, hogy így működésre tudták bírni ezeket a gumikat. Persze tudtam, hogy közel kerülhetünk a végén a stratégiánkkal.”

Míg a Mercedes a vártnál gyorsabb volt, a Ferrari a vártnál lassabb Verstappen szerint: a végül a hajrában történt biztonsági autós fázisnak köszönhetően mégis dobogóra érő Charles Leclerc elismerte, hogy nekik egyszerűen nem volt meg ma a tempójuk, és a céljuk, hogy próbálják visszanyerni azt a formát főleg a versenynapokon, amit a szezon elején produkáltak.

„Nyilván mindenki fejlődik” – fogalmazott a monacói. „Az utóbbi versenyeken kicsit jobban küszködünk a versenytempóval, és most már a Mercedes is harcban van: nagyon gyorsak, ma különösen gyorsak a kemény keverékű gumikon. Az elején jó volt a tempónk a lágy gumikon: mi használtakkal mentünk, Max újakon, a különbség többé-kevésbé megfelelt a vártnak. Aztán az új közepes gumikon lassabbak voltunk, mint arra számítottunk, ez egyértelmű.”

Leclerc ugyancsak megkapta a kérdést, hogy meglepte-e a Mercedes gyorsasága: „A keményebb keveréken egyértelműen, igen” – válaszolta tömören az összetettben második helyen álló, de már több mint százpontos hátrányban lévő ferraris.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: