DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Összeesküvésre gyanakszik az Alpine csapatfőnöke

Otmar Szafnauer elárulta, hogy nem érné őt meglepetésként, amennyiben kiderülne, hogy csapata egy célzott összeesküvés eredményeként került kínos szituációba a pilótapiacon.

A nyári szünet első napján bombaként robbant a hír, miszerint Fernando Alonso elhagyja az Alpine csapatát, és 2023-tól az idény végén visszavonuló Sebastian Vettel helyét veszi át az Aston Martinnál. A franciák a legkézenfekvőbb megoldással álltak elő Alonso pótlására, hiszen bejelentették, hogy a csapat tartalékpilótájaként tevékenykedő Oscar Piastri veszi át a kétszeres világbajnok helyét. A tavalyi F2-es bajnok azonban órákkal a bejelentést követően a közösségi médiában adta a világ tudtára, hogy egészen biztosan nem lesz az Alpine versenyzője 2023-ban, hiszen mint kiderült, előrehaladott tárgyalásokat folytatott a McLarennel, ahol vélhetően a gyengén teljesítő Daniel Ricciardo helyét veszi majd át, ezzel egy meglehetősen bonyolult jogi huzavonát elindítva.



Szafnauer a spanyol El Confidencial című lapnak elárulta, hogy nem lenne meglepve, ha csapata egy összehangolt konspiráció áldozatává vált volna: „Nincs róla tudomásom, de nem lepne meg, ha a jövőben kiderülne, hogy valamiféle információmegosztás történt” – utalt a szakember Piastri menedzserére, az Alonsóval híresen jó viszonyt ápoló Mark Webberre. „Mindig mondogatom, hogy a Formula-1-ben nincsenek titkok, és mindig úgy kell viselkedni, mintha mindenki tisztában lenne mindennel. Mindenki e szerint reagál, amikor megkéred őket, hogy ne beszéljenek bizonyos dolgokról, és én is ez alapján dolgoztam az elmúlt 25 évben, szóval egyáltalán nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy ez történt.”

Szafnauer azt is elmondta, hogy értetlenül áll a fiatal ausztrál döntése előtt: „Nem egészen értem, hogy miért döntött így, hiszen ő is tudja, hogy nagyszerű terveink vannak a jövőre nézve, jobbak, mint a McLaren tervei. Előttük vagyunk a konstruktőri bajnokságban, és reményeim szerint előttük is maradunk a szezon végén. Nagy költségvetéssel dolgozunk, emellett tapasztalt szakembereket foglalkoztatunk. Ugyan én most érkeztem a csapathoz, de tudom, hogy mely területeken kell fejlődnünk, ennek érdekében pedig folyamatosan új szakembereket alkalmazunk, és új eszközöket vetünk be” – zárta gondolatait az amerikai szakember, aki szerint Piastrinak lenne helye a projektben, ugyanakkor több hűséget várt a fiatal ausztráltól, akinek felkészítésére több millió eurót szánt a csapat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: