DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Csak az Aston közleményéből értesült az Alpine Alonso távozásáról

Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke állítja: nagyon közel jártak, hogy megállapodjanak a hosszabbításban a spanyollal. A szerződés időtartama jelenthette a fő bökkenőt a pilóta számára.

Hétfőn délelőtt derült égből villámcsapásként érkezett a hír, miszerint az Aston Martin többéves szerződést írt alá Fernando Alonsóval, így ő veszi át a visszavonuló Sebastian Vettel helyét a csapatnál. Bár korábban is pletykáltak róla, hogy a spanyol iránt érdeklődik az Aston a német esetleges búcsúja esetére, de mind Alonso, mind az Alpine arról beszélt még a Magyar Nagydíj hétvégéjén is, hogy közel járnak a hosszabbításhoz.

Otmar Szafnauer csapatfőnök kedden a sajtónak nyilatkozva el is ismerte, hogy bár sejtette, hogy zajlanak a háttérben egyeztetések Alonso és az Aston között, így is váratlanul érte a közleményük – főleg, hogy ő elsőként abból értesült a kétszeres F1-es világbajnok váltásáról:

alonso-f1-hun-dppi



„Természetesen a paddockban mindig hallani bizonyos pletykákat” – idézi szavait a The Race. „Hallottam a pletykát, hogy az Aston érdeklődik. S ha ezt hallani, akkor valószínűleg egyeztetésekre is sor került. Voltak egyéb jelei is annak, hogy zajlottak egyeztetések, mint például az, hogy egyszerre sétáltak ki ugyanabból a motorhome-ból meg ilyesmi, amiket láttam. De magabiztos voltam, hogy az egyeztetések ellenére – és nincs is baj azzal, hogy megvizsgálják a lehetőségeket – nagyon közel vagyunk. Az első megerősítést a sajtóközleményből kaptam. Mielőtt távoztunk Magyarországról, feltettem a kérdést, és azt mondta, hogy ’nem, nem, nem írtam alá semmit’. Szóval egy kicsit meglepődtem.”

Szafnauer szerint tényleg néhány részletet kellett volna már csak csiszolni a szerződésen: „Csak néhány apróság maradt. Azt mondta, az ügyvédje vissza fog jelezni nekünk. És azt hittem, ez a helyzet. Mielőtt távozott, mondtam neki, hogy hamarosan aláírunk, és ő is azt mondta, hogy ’ne aggódj, nem írtam alá senki mással, néhány nap múlva folytatjuk’. Aztán másnap reggel láttam az Aston közleményét. Nagyon-nagyon közel jártunk. Úgy gondoltuk, a szerződés mindkét fél számára fair lett volna, és Fernando is így látta. De úgy fest, valami más mellett döntött utána.”

Az Alpine F1-es csapatvezetője azt is megerősítette, hogy ők 1+1 éves kontraktust ajánlottak Alonso számára a versenyző életkorát is figyelembe véve, miközben a spanyol hosszabb távra akart elköteleződni: „Egy plusz egy éves szerződést ajánlottuk neki, és megbeszéltük Fernandóval, hogy ha jövő ilyenkor is ugyanilyen szinten fog teljesíteni, akkor természetesen folytatni fogjuk. De úgy gondolom, nagyobb biztosságot akart magának, függetlenül a teljesítménytől, hosszabban akart maradni. És szerintem ez volt a fő bökkenő az egy plusz egy évvel a kettő plusz eggyel vagy a három évvel szemben” – fogalmazott Szafnauer. Hozzátette: nem beszélt a bejelentés óta Alonsóval, mivel tudomása szerint valamelyik görög szigeten nyaral már egy hajón.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: