DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Győzelem, majd vb-esély Russellnek? Wolff nem zárja ki!

A Mercedes csapatfőnöke szerint a pole-pozíció után vasárnap is lehet esélye az első helyre a fiatal britnek, onnan pedig már bármi lehetséges. Russellt sokkolná, ha a futamon még gyorsabb lenne.

Nem kis meglepetésre George Russell pole-pozíciót szerzett a Formula-1-es Magyar Nagydíj időmérőn: pályafutása során először kvalifikált az első rajtkockába, s egyúttal a Mercedes is idén első alkalommal végzett az élen. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Mercedes 2022-ben általában a futamokon még jobb formát szokott mutatni, mint az edzéseken, a győzelem sem tűnik elérhetetlennek Russell számára – a britet azonban a pénteken futott hosszabb etapok alapján sokkolná, ha holnap még gyorsabb lenne:

„A magas üzemanyagszint mellett mutatott tempónk talán tegnap volt eddig a legrosszabb” – nyilatkozta az időmérő után a Formula.hu jelenlétében Russell. „Egyesével vesszük a napokat, nem akarjuk, hogy elragadjon minket a hév. Lépésről lépésre koncentrálunk: sikerüljön jól az elrugaszkodás, a rajt, az első etap – aztán utána egy, kettő vagy három kiállás lesz-e? Tudjuk, hogy relatíve gyorsabb az autónk a versenyeken, mint az időmérőkön. Ha ezen a hétvégén is ez lenne a helyzet, az nagyon sokkolna. Szerintem egyszerűen mindent tökéletesen csináltunk ma és kihoztunk belőle minden egyes milliszekundumot.”

russell-pole-dppi-hun-1



Russell hozzátette: a pocsék péntek után tényleg sikerült a Mercedesnek megfordítania a dolgok menetét a Hungaroringen, így szombaton már sokkal jobban működött a W13-as. Megjegyezte: az semmit nem jelentene számára, ha ő lenne az első Mercedes-pilóta, aki futamot nyer 2022-ben, nem pedig Lewis Hamilton. De ha már szóba került a DRS-gondjai miatt hetedik helyről induló csapattárs, ő sem zárja ki Russell vasárnapi diadalát: „Minden tőlem telhetőt megteszek holnap, hogy segítsem őt. Képes lehet a győzelemre ebből a pozícióból ezen a pályán, én pedig igyekszem majd felzárkózni.”

A Mercedes-táboron belül viszont egyértelműen a csapatvezető Toto Wolff tűnt a legoptimistábbnak a szombati nap után, aki így felelt arra a kérdésre, hogy nyerhet-e és felveheti-e a versenyt pilótája a második-harmadik helyről induló Ferrarikkal: „Igen, szerintem meg tudjuk őrizni a pozíciónkat a rajtnál, elsőként teljesíthetjük az első kört, aztán jó versenyt és jó kiállásokat teljesíthetünk, szóval igen, miért ne? Megnyerhetjük ezt. Egész évben nem tudtunk részt venni ebben a harcban” – fogalmazott Wolff, hozzátéve, hogy persze egész évben látható volt, mennyire erős a Ferrari, de például az erős végeredményre Max Verstappen gondjai és tizedik rajtkockája is növelik az esélyt.

Wolff ráadásul odáig ment, hogy amennyiben Russell az első sikerét is megszerezné a Magyar Nagydíjon, akkor még akár a 90 pontos hátránya ellenére sem elképzelhetetlen, hogy hadjáratot indítson a vb-címért: „Nehéz ezt megmondani, mert elég nagy a ponthátrányunk Maxhoz képest, mint mindenki másnak, de aztán láthatjuk, mennyire gyorsan változhat a helyzet és kikerülhetnek a játékból, mint például ma. Sosem adjuk fel. Folyamatosan kétségeink vannak, ingázunk a depresszió és a mámor között, és pontosan ez teszi ezt a sportot annyira keménnyé és egyszerre izgalmassá. Nem zárnék ki semmit, ha holnap képesek leszünk nyerni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: