DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Óvást nyújthat be a Ferrari az új szabályok ellen

A maranellóiak is azon csapatok közé tartozhatnak a hírek szerint, akik ellenzik az FIA 2023-ra tervezett változtatásait. Az olaszok állítólag óvást akarnak benyújtani a módosítások ellen.

A 2022-ben életbe lépő új aerodinamikai szabályok egyik negatív hatása volt az úgynevezett delfinezés jelensége, mely egy elég kellemetlen pattogást okozott nagy tempónál. Ezzel szinte mindegyik csapat szenvedett valamilyen módon a szezon elején, de a Mercedes csapatánál látszódott talán a legjobban a probléma.

A német alakulatnál rengeteget küzdöttek, mire valamennyire orvosolni tudták az ezzel járó gondokat, mellyel kapcsolatban az is felmerült, hogy a pilóták egészségére is hatással lehet, így az FIA időben előbb egy új technikai direktívát adott ki erre vonatkozóan, ami a Belga Nagydíjtól lép életbe, valamint a következő évre már egy átfogóbb szabálymódosítást eszközölnének.

Utóbbi ellen úgy hírlik, több csapat is szót emelt, a mezőnyből pedig legalább hatan  a Ferrari, a Red Bull, a Haas, az Alfa Romeo, az AlphaTauri, valamint a Williams is egy alternatív megoldást szeretnének az Autosport információi szerint. A legfrissebb hírek alapján ebből a tömörülésből a maranellói gárda léphet fel először komolyabban, ha nem tapasztalnak változást, erről pedig a Ferrari csapatfőnöke beszélt nemrégiben.



„Nincs okunk az egészet biztonsági problémának minősíteni. A legtöbb csapat már régóta kézben tartja ezt, és a belga futamra amúgy is fix limitek vannak. Amennyiben az autók megfelelnek az előírásoknak, akkor biztonságosnak kell lenniük. Ha nincs biztonsági érvük, akkor a szokásos szavazási folyamatot kell követni, amikor a szabályokat módosítják” – mondta Mattia Binotto, az Auto Motor und Sportnak.

A lap úgy tudja, hogy a Ferrari óvásra készül, ha továbbra is ebbe az irányba haladnak majd a dolgok. A csapatfőnök által említett szokásos eljárás során egyébként tíz csapatból nyolcnak egyet kell értenie az utolsó pillanatban végrehajtott változtatásokkal, hogy azok érvényesek legyenek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: