DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Osztrák dobogó: Tenni kell a zaklatások ellen

Az Osztrák Nagydíj ideje alatt több, szurkolók által elkövetett sportszerűtlen magatartás is a nyilvánosság elé került, melyekre a futam legjobbjai szerint az F1-nek válaszolnia kell.

A spielbergi verseny napjának reggelén a Formula-1 hivatalos közleményt adott ki, miután a szurkolók negatív élményeikről számoltak be. Terítékre kerültek rasszista, homofób megnyilvánulások, és szexuális zaklatás is, valamint nagy port kavart Lewis Hamilton pénteki balesetének ünneplése. A versenyt követő sajtótájékoztatón – amin a Formula.hu is jelen volt – többek között erről a jelenségről is kérdezték a dobogósokat.

„Olvastam néhány dolgot, néhány megdöbbentő dolgot” – kezdte a második helyezett Max Verstappen. „Szóval igen, ez nyilvánvalóan nincs rendben. Úgy értem, hogy ezt nem is kellene mondani. Azt hiszem, ennek egy általános megegyezésnek kellene lennie, hogy ezeknek a dolgoknak nem szabadna megtörténniük. Úgy gondolom, hogy egy normális embernek így kellene gondolkodnia és viselkednie” – folytatta a Red Bull-pilóta.

A futamgyőztes Charles Leclerc szerint is szörnyű ilyet látni: „Láttam a közleményt és remélem, hogy Formula-1 tud tenni valamit az ügyben. Nem tudom, hogyan lehet ezt kezelni, de természetesen elfogadhatatlan, hogy bárhol ilyesmit lássunk, úgyhogy nyilvánvalóan tennünk kell valamit és szükség is van arra, hogy tegyünk valamit, ha van rá lehetőség” – mondta a monacói.



A harmadik helyet bezsebelő Lewis Hamilton a téma részévé vált, miután az időmérőn elszenvedett balesetét a szurkolók egy része ujjongással fogadta. A sportszerűtlen viselkedést a hétszeres világbajnok is elítélte: „Nagyon pozitívan érkeztem ma reggel, aztán hallottam néhány dolgot, amit mondtak, és egy kissé megdöbbentem, nagyon szomorú lettem, hiszen tudtam, hogy az emberek azért érkeznek a hétvégére, hogy jól érezzék magukat, hogy ünnepeljenek, élvezzék a szabadidejüket és a nagyszerű élményt” – kezdte a Mercedes-pilóta.

„Őrület belegondolni, hogy ezeket a dolgokat még 2022-ben is megtapasztaljuk. Tehát folytatnunk kell, és többet kell tennünk. Ez csak rávilágít arra, hogy ez még mindig probléma mindenhol. Ez az oktatáson múlik és természetesen a tudatlanságon” – hívta fel a figyelmet Hamilton. „Tehát mindannyiunknak együtt kell dolgoznia, hogy a platformjainkon keresztül terjesszük a pozitív hozzáállást, minden platformunkon keresztül, mindazoknak az embereknek, akik néznek, mert az embereknek, akik idejönnek, biztonságban kell érezniük magukat, és úgy kell érezniük, hogy befogadták őket. Azt kell tudniuk követni, akit követni akarnak. Nem számít a nemed, a szexualitásod, vagy a bőrszíned, mindenkinek azért kellene itt lennie, hogy jól érezze magát” – összegezte Hamilton.

Arra a kérdésre, hogy mit kellene konkrétan tenni a sportszerűtlen magatartásokkal, a harmadik helyezett brit határozottan válaszolt: „Itt az ideje cselekedni. A „We Race as One” szép és jó volt, de csak szavak voltak. Valójában nem történt semmi; nem volt finanszírozás semmire; nem volt program, amely ténylegesen változást hozott volna és elindította volna ezt a beszélgetést. Tehát mindenképpen ki kell használnunk a platformjainkat, ahogy az előbb említettem, de tényleg fel kell lépnünk, és valóban el kell kezdenünk néhány dolgot azok közül, amiket mondunk. Csak mondogatni...ez nem elég. Ez elfogadhatatlan. Ez nem elég” – fejtette ki véleményét a hétszeres világbajnok.

Hamiltonnal Leclerc és Verstappen is egyetértett, szerintük is cselekedni kell. A monacói a következőket mondta: „Ha sikerül megtalálni ezeket az embereket, keményen kell fellépnünk, szerintem nem szabadna megengednünk, hogy a sportágunk közelébe kerüljenek.” A holland világbajnok ehhez még hozzátette, szerinte javítani lehetne a biztonsági intézkedéseken, hogy az embereket jobban kordában lehessen tartani probléma esetén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: