DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Russell: A Mercedes nem próbálta befolyásolni az FIA-t

Az FIA közzétette új irányelveit, elvárásait és mérési metódusait a versenyautók pattogásának kordába szorítása érdekében. Sokak szerint a leginkább delfinező Mercedes befolyásolhatta a testületet, George Russell szerint viszont ők sem lelkesednek a szezon közbeni szabálymódosításért.

Mivel a Red Bull sokkal hatékonyabban kezeli a jelenséget, ezért Max Verstappen egyértelmű csalódottságának adott hangot korábban az új irányelv miatt. Nyilatkozatában utalásokat tett arra is, hogy a Mercedes hangos frusztrációja nagyban befolyásolta az FIA döntését a szabálymódosításról. Russell ezzel szemben azt állítja, hogy a Mercedes semmilyen formában sem próbálta befolyásolni az FIA-t.

A Mercedes a szezon kezdete óta mindenki másnál többet szenved a pattogás vagy más néven delfinezés problémája miatt. Lewis Hamilton a múlt heti Azerbajdzsáni Nagydíj után a hátfájdalmai miatt alig tudott kiszállni a versenyautóból. Toto Wolf pedig állította, hogy egészségügyi és biztonsági okok miatt is változtatni kellene a szabályokat. A napvilágot látott szabályok miatt valószínűleg a hasmagasság megemelésére kényszerül a Mercedes, ami egyértelműen negatív hatással lesz a teljesítményre.



Russell állítja a Sky Sportsban megjelent nyilatkozatában, hogy ebben a formában nekik sem jók az irányelvek: „Mindenki azt hiszi, hogy a Mercedes erőltette a változtatást, de igazából soha senki nem tudhatja ilyenkor, hogy a módosítás javítja-e a teljesítményt vagy rontja az adott autó esetében. Az egyik autó delfinezik és azért csapódik a talajnak az alja, a másik ugyanerre nem érzékeny, viszont ezért jóval alacsonyabban futhat, ami miatt néha szintén leérhet a karosszéria alja. Bármelyik esetet nézzük, a versenyző szempontjából egyik sem jó.”

Russell kész tényként hivatkozik a változásra, ugyanakkor az FIA még nem adta ki a pontos és végleges szabályozást, a csapatokkal együtt figyeli a következményeket, hogy a véglegesítés megfelelő formában történhessen. „Jó látni, hogy ilyen gyorsan jött az intézkedés, nem kellett hónapokat várni politikai ütközetekre. Szinte minden versenyző beszélt már erről, hogy változtatást akarunk, mert ami Bakuban történt, nem fenntartható hosszabb távon. Amikor a biztonságról van szó, akkor minden perc számít, nem vagyok meglepve, hogy ilyen gyorsan jött egy szabály, ami mindenkinek jót fog tenni” – zárta Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: