DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton attól félt, hogy falba csapódik

Nem elég, hogy minden eddiginél fájdalmasabb volt a pattogás Bakuban, a hétszeres F1-es világbajnok szerint emiatt még attól is tartott, hogy nagy tempónál elveszíti az irányítást az autója felett.

A Formula-1-es Azerbajdzsáni Nagydíjon talán minden eddiginél jobban fókuszba került a 2022-es autókkal járó kellemetlen, delfinezésnek is nevezett jelenség. A pattogás által egyik leginkább sújtott csapat továbbra is a Mercedes, így nem meglepő, hogy az ő versenyzőik emelnek legtöbbször szót ellene – és nem is ok nélkül, hiszen a futam után láthattuk, hogy Lewis Hamilton fájdalmak közepette alig bírt kiszállni az autójából.

„Aggódom minden egyes alkalommal, amikor autóba ülök. Természetesen mindig szeretnék autóba ülni, csak nem akarom újra átélni a pattogást” – ismerte el a brit pilóta a BBC-nek nyilatkozva. Toto Wolff csapatvezető arról is beszélt Bakuban, hogy tartalékversenyzőt is készenlétbe állítanak, hátha Hamilton nem tud rajthoz állni Montrealban, de a hétszeres világbajnok azóta Instagramon jelezte: ott lesz a Kanadai Nagydíjon.

hamilton-baku-mercedes



Pedig Hamilton azt is elárulta a verseny után, hogy nemcsak fizikai szempontból jelent óriási kihívást a pattogás, hanem amiatt is, mert nehéz kontrollálni tőle az autót: Bakuban például attól tartott, nehogy a falba csapódjon az egyenesben.

„Rengeteg olyan pillanat volt, amikor nem tudtam, hogy pályán tudom-e tartani egyáltalán az autót, mert nem tudom, látszódott-e, de többször is majdnem elvesztettem az autót nagy tempónál” – idézi szavait a Motorsport.com. „Intenzív volt az autóval vívott küzdelem: olykor rettenetesen pattogott, sokszor majdnem a falnak ütköztem. Úgyhogy ez biztonsági aggály is volt – 300 km/h fölött a falnak ütközni… Nem hiszem, hogy valaha is ennyit kellett volna erre gondolnom versenyzőként, hogy nagy sebességnél a falnak csapódom-e. Nagyon-nagyon furcsa élmény volt.”

A 37 éves versenyző azt is elárulta, hogy a hátfájdalmai csillapítása érdekében krioterápiás kezeléseken is részt vesz: „Amikor bemész négy percre, dermesztően hideg az egész, és magadban kell elhatároznod, hogy fogcsikorgatva, de kibírod” – fogalmazott Hamilton. A britet az sem lepte meg, hogy nála jobban jelentkezett a delfinezés, mint George Russellnél: elmondása szerint kísérleti alkatrészeket próbálgattak az autóján, valamint egy eltérő hátsó felfüggesztést, de szemlátomást ezek csak rontottak a helyzeten.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: