DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nem tart a fejlesztések hiányától a Haas

Günther Steiner elmondta: tudatos döntés a részükről, hogy csak később, egy nagyobb csomagban érkeznek újítások. Az F1-es csapatfőnök szerint idén sokat lehet nyerni az autó jobb megismerése által is.

Mint arról korábban írtunk, a Haas egyelőre nem hoz fejlesztéseket a 2022-es Formula-1-es autójához – még a hétvégi barcelonai futamon sem, ahol a legtöbb istálló a hagyományoknak megfelelően jelentős újításokat vet be: igaz ez idén is a Ferraritól elkezdve a Mercedesen át egészen a McLarenig és az Alpine-ig. Günther Steiner, az amerikai alakulat vezetője szerint ugyanakkor ez egy tudatos döntés részükről, szeretnék ugyanis a fejlesztéseiket néhány futam múlva egy nagyobb csomagban egyszerre bevetni:

haas-f1-miami



„Ötletem sincs, milyen fejlesztéseket hoznak a többiek – ha tudnám, nagyon okos ember lennék!” – idézi szavait a Motorsport.com. „Készítettünk egy tervet, pontosan tudjuk, mit miért csinálunk. Úgyhogy csak követjük a tervünket, és nem ugrunk vagy reagáljuk le azt, amit mások csinálnak. A fejlesztéseink mindent le fognak fedni: látni lehet majd, amikor bevetjük őket, mindenhol ott lesznek az újítások, szép kis csomaggal készülünk. Túlzás azt mondani, hogy mindenhol, de elég nagy fejlesztés lesz, nem csak valami apróság, hanem elég sok és alapvető dolgok – szerintem Franciaországra.”

Steiner azt is hangsúlyozta a Spanyol Nagydíjat megelőző csütörtökön, hogy nem tart attól, hogy ez fájdalmasan érintheti az esélyeiket – ahogy arra is rámutatott, hogy az új szabályok révén 2022-ben azzal is sokat lehet nyerni, ha valaki egyszerűen jobban kiismeri az autóját és jobb beállításokat talál, s úgy érzi, a VF-22-esben is bőven van kiaknázható potenciál:

„Nem gondolom, hogy fájdalmas lesz ez számunkra, hiszen különben hamarabb hoznánk az újításokat. Mint említettem, tudatos döntés volt. Úgy vélem, elég sokat ki tudunk hozni a jelenlegi csomagból. És ismétlem: nem tudom, a többiek mivel készülnek. Nagy bejelentések vannak nagy fejlesztésekről, de hogy mennyire működnek ezek, azt nem tudom. Nemcsak a fejlesztésekről szól ez, hanem arról is, hogy jobban megértsük az autónkat. Azzal is lehet fejlődni, különösen idén, példának okáért itt van a pattogás: ha pattogsz, nagyon lassú vagy, de ha azt megoldod, akkor nagyon gyors lehetsz. De ez nem feltétlenül jelent fejlesztést: lehet, hogy csak valamit a beállításon változtatunk, és úgy meg tudtunk szabadulni tőle.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: