DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Elfogadhatatlan az ilyen erejű becsapódás”

Kifakadt a Tecpro-fal hiánya miatt a szombati szabadedzésen 51 G-s balesetet szenvedő Esteban Ocon, aki szerint az autóját is meg lehetett volna időben szerelni, hanem betonfalnak csapódik.

Esteban Ocon nélkül zajlott a Formula-1-es Miami Nagydíj időmérő edzése, miután a francia a harmadik szabadedzésen a miami pálya szűk szakaszán falhoz vágta az Alpine-t, amelyet a csapata nem tudott időben megjavítani. Ugyanezen a ponton pénteken már Carlos Sainz is balesetezett, s Ocon szerint a Ferrari spanyolja a versenyzői megbeszélésén felhívta a figyelmet rá, hogy Tecpro-falat kellene a betonfal elé tenni, mert túl nagy erejű becsapódást szenvedett el a tempóhoz képest.

Ezt most már Ocon is meg tudta erősíteni, emiatt élesen kritizálta is a versenyirányítást: „Ami tényleg elfogadhatatlan, hogy 51 G-s volt a becsapódás, miközben nem kellett volna ekkorának lennie” – idézi a pilótát a Motorsport.com szakoldal. „Amikor Carlos erről tett panaszt a versenyigazgatónak, mind meghallgattuk, mégsem történt semmi. Beszéltünk erről előző este. Carlos elmondta, hogy túl nagy volt a becsapódás ereje ahhoz képest, mint kellett volna lennie.”

ocon-baleset-miami-dppi



„A mai ütközésem is óriásinak érződött, talán most kaptam a legnagyobb ütést a karrieremben, hogy őszinte legyek. Tegnap Carlos ütötte meg magát, ma én. Az FIA-nak keményebben kellene küzdenie a biztonságunkért. A legfontosabb, hogy tudunk versenyezni, én is rajthoz tudok állni.”

Ocon hozzátette: főként a térde fogta fel az ütés erejét, és úgy véli, ha Tecpro-falnak csapódik az autójával, az Alpine szerelői a javítással is végezhettek volna a kvalifikáció kezdetéig. A francia így az utolsó rajthelyről vág neki egyébként a Miami Nagydíjnak.

Az időmérő után Sainzt is megkérdezték a dologról, s egyetértett Oconnal: „Sajnálom, hogy kritikusnak kell lennem, de tegnap elmondtam az FIA-nak, hogy egy második fokozatban történt balesetnek nem kellene ennyire keménynek érződnie, ma mégis fájt a nyakam. Mondtam, hogy tegyenek oda Tecprót, mert elég kemény betonfal van ott. Esteban is ütközött, és biztosan ő is érzi most az ütést. Az ilyesmit sosem fogom megérteni.”

A többi versenyző közül Valtteri Bottas sem látja okát annak, miért nincs Tecpro-fal elhelyezve a pálya szóban forgó szakaszán, míg Lance Stroll nevetségesnek nevezte, hogy ekkora ütést kellett felfogniuk Oconéknak a hibájuk után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: