DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Akár harmadiknál is jobb lehet a McLaren?

Ambiciózus célkitűzés, mivel a két topcsapat előnye tetemes, de Daniel Ricciardo szerint annyi fejlesztési potenciál rejlik még a 2022-es F1-es autókban, hogy a további előretörés sem kizárt.

Bahreinben még a sereghajtók között kullogott a McLaren, de minden jel arra utal, hogy a szezonnyitós leszereplés egyszeri kisiklás volt a pocsékul sikerült előszezoni teszt miatt a csapatnál, amely azóta folyamatosan kapaszkodott feljebb az erősorrendben, Imolában pedig már idei első dobogóját is megszerezte az istálló Lando Norris révén. A brit ennek kapcsán utalt rá, hogy innentől kezdve akár stabilan a harmadik erő is lehetnek a Ferrari és a Red Bull mögött, kemény harcban a küszküdő Mercedesszel.

De vajon juthat-e még ennél is feljebb 2022-ben a McLaren? A wokingiak másik pilótája, Daniel Ricciardo ezt sem tartja kizártnak: bár messzinek érzi a két élcsapatot, az ausztrál szerint óriási fejlesztési potenciál rejlik még az új Formula-1-es gépekben, így természetesen az MCL36-osban is.

ricciardo-mclaren-imola-2022



„Senki ne értsen félre, a jelenlegi helyzetünkben optimista cél, hogy feljebb érjünk, mint a harmadik legjobb csapat, mert az első kettő egyértelműen egy lépéssel előrébb jár” – idézi Ricciardót az F1i.com szakoldal. „Ugyanakkor még nagyon sokat tanulunk ezekről az új autókról, és természetesen nemcsak mi, hanem minden egyes csapat komoly fejlesztéseket fog bevetni, s akár a Mercedes filozófiája is életre kelhet egy ponton.”

„Úgyhogy szerintem rengeteg tér van még a fejlesztésekre és a javításokra: nemcsak egy-két tizedes, hanem esetleg akár ennél nagyobb, négy-öt tizedes javulásokra is. Így is ambíciós a cél, hiszen nyilván a Red Bull és a Ferrari is folytatja a fejlesztéseket, vagyis mozgó célpontról van szó, de mégis inkább félig telinek látom a poharat, hogy találhatunk még valamit.”

Norris már egy kicsit visszafogottabb az esélyeket illetően: „Onnan nézve, ahonnan indultunk csapatként, ha legalább harmadikként végeznénk, az kellemes lenne. Elkezdhetünk közelíteni az élmenőkre, de a különbség túl nagy ahhoz, hogy azt mondjuk, lehetünk harmadiknál jobbak. De minél hamarabb meg tudjuk ezt szilárdítani és elkezdhetünk lépdelni a legjobbak felé, annál jobb. És ha ezt legalább a szezon folyamán valamikor el tudjuk érni, az egy jó célkitűzés.”

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke eközben kiemelte, hogy az imolai pódium ellenére sem kényelmesednek el, hiszen nagyon sűrű a középmezőny többek között a Mercedesszel, a Valtteri Bottas-féle Alfa Romeóval és a Kevin Magnussen vezette Haasszal, de további merész célkitűzéseket ő sem akart megfogalmazni: „Sosem vagyok túl magabiztos, mert tudom, hogy ebben a paddockban egyik versenygép sem áll egy helyben. Abban viszont biztos vagyok, hogy olyan autónk és csomagunk, amellyel pillanatnyilag minden hétvégén a Q3-ért és erős pontokért harcolhatunk. Ehhez pedig hozzájön még egy erős csapat és két erős pilóta is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: