DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Russellnek fájdalmai vannak a pattogástól

A brit szerint hosszú távon nem tudják elviselni a versenyzők a delfinezést. A Mercedes problémái ellenére ő viszont újabb negyedik helyet szerzett, ezzel úgy érzi, ismét kihozták a maximumot.

Minden eddiginél jobban küszködött talán a Formula-1-es Emilia-Romagna-i Nagydíjon a Mercedes: Lewis Hamilton pontot sem tudott szerezni a versenyen. George Russell ezzel szemben a negyedik helyen ért célba, pedig az ő W13-asa talán még a hétszeres világbajnok csapattársénál is jobban pattogott a pálya gyors szakaszain. Ennek kapcsán a fiatal pilóta meg is jegyezte, hogy ezt nem sokáig viselhetik el a versenyzők, neki már fájdalmai is voltak Imolában a ground effect autókkal járó, néhány csapat által viszont már nagyjából orvosolt jelenség miatt:

„Ha az autó és a gumik is a megfelelő tartományban vannak, akkor a delfinezést leszámítva elég jó érzés vezetni az autót. A pattogás viszont igazán mindent tönkretesz” – nyilatkozta a futam után Russell a Formula.hu jelenlétében. „A mostani volt a legextrémebb, amit valaha éreztem. Nagyon remélem, hogy mi és a többi ezzel küszködő csapat hamar találunk megoldást, mert ez nem elviselhető hosszú távon a pilótáknak. Ez az első hétvége, amikor igazán szenvedtem a hátammal, és már-már mellkasi fájdalmaim voltak a pattogás súlyosságától.”

russell-mercedes-imola-2022



Russellnek egyébként beugorhatott vasárnap a 2021-es imolai futam, hiszen a hajrában ugyanúgy Valtteri Bottas üldözte, mint egy éve – ám ezúttal elmaradt az ütközés. Erről és magáról a versenyről így beszélt a Mercedes pilótája: „Egyértelműen emlékeztetett a tavalyi évre. Volt egy kis problémánk a bokszkiállásnál, nem sikerült állítanunk az első szárnyon, emiatt rendkívül alulkormányzott volt az autó, a jobb első gumi pedig elszállt, annyira rosszak voltak a beállítások. Ezt kezelnem kellett és fel kellett készülnöm a védekezésre. Lenyűgöző ez a pálya, hihetetlen karaktere van, de képtelenség rajta versenyezni, főleg ilyen vegyes körülmények között, hiszen egyetlen száraz ívvel egyetlen előzési lehetőség van, így nem sokat tehetsz.”

Az ifjú brit eddig roppant kiegyensúlyozott a Mercedes küszködése ellenére: sorozatban negyedik, ötödik, harmadik, negyedik helyeket szerzett az első nagydíjakon. „Úgy gondolom, eredmények tekintetében egyértelműen kihozzuk a maximumot, és nyilvánvalóan jól alakultak a dolgok számunkra az első négy futamon” – ismerte el Russell. „Ez önbizalmat ad nekem és biztos vagyok benne, hogy a csapatnak is, hogy ha sikerül fejlesztenünk az autón, akkor még több pontot gyűjthetünk.”

A pilóta Hamilton küszködéséről is szót ejtett: „Lewis rendkívül erősen fog visszavágni, nincs kétségem felőle, egyértelműen keményen hajtani fog engem is. Egyszerűen csak így alakultak a dolgok a hétvégén. Én nagyon erős rajtot fogtam, vele nem tudom, mi történt a startnál. Arra számítok, hogy erősen fog visszatérni. Inspiráló, ahogy hajtja és motiválja a csapatot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: