DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Indul a fejlesztési harc a középmezőnyben

A sprinthétvége ellenére több csapat is bevet egy-két újítást az autóján az F1-es Emilia-Romagna-i Nagydíjon: az Alpine és az Alfa Romeo is módosított padlólemezt próbálgat majd Imolában.

Az európai szezon kezdetére szokták általában a csapatok időzíteni az első komolyabb fejlesztési csomagjukat a Formula-1-ben, idén azonban a két élgárda, a Ferrari és a Red Bull egyaránt úgy ítélte meg, hogy a sprintformátum miatt, amelynek okán egyetlen szabadedzés előzi meg az időmérőt, nem készül komolyabb újításokkal az Emilia-Romagna-i Nagydíjon. Ettől még persze apróságok megjelenhetnek az F1-75-ösön és az RB18-ason is Imolában, a középmezőnyben pedig több olyan istálló is lesz, amely készül valamivel jelentősebbel is.

alpine-alphatauri-f1-dppi-2022



Közéjük tartozik például az Alpine. Pat Fry, a franciák technikai vezetője elmondta: az időmérős tempójuk rendben volt az eddigi hétvégéken, inkább a versenyeken kell javulniuk, ennek érdekében pedig Imolában például módosított padlólemezzel fognak megpróbálkozni. „Bár sprinthétvégéről van szó, így is lesz egy padlólemez-fejlesztésünk, amit kipróbálunk, szóval meglátjuk, hogyan fog működni az egyetlen pénteki edzésen. Ez egy lépés a megfelelő irányba, és érdekes lesz látni, hogyan muzsikál a pályán” – mondta el Fry a RaceFans.net hasábjain.

Hasonlóra készülnek az Alfa Romeónál is, amely szintén szeretné megőrizni pozícióját a középmezőny elejében: „Van néhány készenlétben fejlesztésünk, mint mindenki másnak is, de ezeknek működniük kell, méghozzá jól kell működniük. Imolában lesz egy új alkatrészünk a padlólemezhez – ezen a héten csak ez jön. Egyelőre úgy tűnik, rendben lesz” – fogalmazott a Motorsport.com által idézett Frederic Vasseur. A csapatfőnök azt is elárulta, hogy több riválissal ellentétben náluk az a filozófia, hogy inkább szinte minden futamon bevetnek egy-két újítást, nem pedig kevesebb, de nagyobb csomagokban érkeznek a fejlesztések.

Az AlphaTaurinál ugyancsak várhatók fejlesztések a hazai helyszínnek számító Imolában, Pierre Gasly pedig kíváncsian várja, hogyan fognak ezek muzsikálni: „Lesz néhány új elem az autón, és eleve nem arról van szó, hogy borzalmasan lassúak lennénk. Nem hiszem, hogy sok hiányozna, de elő kell állnunk néhány fejlesztéssel, ha tartani akarjuk a lépést a többiekkel. Úgyhogy nagyon izgatott vagyok, mit fog ez hozni. Új az autó, újak a szabályok, szóval tudjuk, hogy ez a szezon a fejlesztésekről fog szólni: aki gyorsabban tudja fejleszteni az autóját, annak lesz jobb éve. Ez egy komoly teszt számunkra, és remélhetőleg hozni fogja a várt teljesítményt.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: