DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Nem érti Stroll, miért kapott büntetést

„Mókás döntésekről” beszélt az Aston Martin pilótája, akit az F1-es Ausztrál Nagydíjon az egyenesben bemutatott cikázó manőverért szankcionáltak – ráadásul ezzel közel került az eltiltáshoz is.

Halmozta a büntetéseket Melbourne-ben Lance Stroll: a szombati időmérőn bemutatott érthetetlen ütközésért háromhelyes rajtbüntetést kapott, míg vasárnap az egyenesben való cikázásért szankcionálták öt másodperces időbüntetéssel – igaz, ez utóbbi nem változtatott végül a 12. helyezésén. A kanadai versenyző mindenesetre nem tudta mire vélni az ítéletet:

„Nem értem a dolgot” – idézi Strollt a Motorsport.com szakoldal. „Két srác folyamatosan legyezett, itt csak az utolsó mozdulatról van szó. Lehet addig legyezni az egyenesben, amíg a mögötted jövő nem közelít meg nagyon. Azért cikáztam, mert próbáltam megtörni a szélárnyékot, nem azért, hogy próbáljak védekezni, és erre megbüntetnek miatta. Nem értem. Úgy érzem, sok mókás döntés születik mostanság.”

stroll-aston-melbourne-1



A legyezést is Valtteri Bottas ellen mutatta be a kanadai, aki később pedig egy VSC-fázis utáni újraindulásnál pedig kemény manőverrel, a pályáról is leszorítva előzte meg a finnt. Ezért nem kapott büntetést végül Stroll, az Alfa Romeo pilótája ellenben kiakadt rá. Az Aston Martin pilótája így látta a történteket:

„A határon volt, igen. Elaludt a virtuális biztonsági autós fázist követő újraindításnál, én meg ezt kihasználtam. Azt gondoltam, egy jó verseny volt. Bosszantó, hogy büntetést kaptam, mert nem értem az indoklást mögötte, de ez nem befolyásolta a végső helyezésemet, mert több mint öt másodperces előnyöm volt.”

Stroll büntetőpontokat is gyűjtött Ausztráliában, ezen a téren már nyolcnál jár az elmúlt 12 hónapban, így elég közel került az automatikus egyfutamos eltiltáshoz. Ennek kapcsán Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke elmondta: ki kell még ismerniük a Niels Wittich új versenyigazgató irányításával működő testület ítélkezését, akik szemlátomást szigorúan szankcionálnak, emellett a gyenge autó is agresszív megoldásra készteti a pilótáikat.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: