DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Horner szerint át kell gondolni a DRS-zónákat

A Szaúd-arábiai Nagydíjon látott „macska-egér játék” után a Red Bull F1-es csapatfőnök úgy véli, a jövőre való tekintettel meg kell vizsgálni, hogy hol helyezzék el a DRS-érzékelési pontokat.

Izgalmas csatát láthattunk a dzsiddai futam utolsó köreiben a győzelemért Charles Leclerc és Max Verstappen között. Az addig vezető monacói az utolsó kanyar előtti DRS-érzékelési pontnál rendre igyekezett elengedni a hollandot, hogy aztán a célegyenesben ő nyithassa a hátsó szárnyát, a holland azonban hamar kiismerte a ferraris taktikáját, s végül négy körrel a vége előtt végre is hajtotta az előzést, amellyel megnyerte a Szaúd-arábiai Nagydíjat.

A verseny után a pilóták arról beszéltek, hogy bár az új szabályokkal könnyebb lett egymás követése, a DRS-re továbbra is szükség van. Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője ugyanakkor úgy látja: azt át lehetne gondolni, hogy hol helyezik el a DRS-vonalat, hogy a jövőben ne lássunk fékezési-lassulási versenyt, amely nem feltétlenül méltó a Formula-1-hez.

verstappen-leclerc-dzsidda-drs-dppi



„Nagyon erőteljes volt a DRS, és láthattuk, hogy macska-egér játék zajlott a versenyzők között, akik fékeztek addig a pontig, majd kigyorsítottak a kanyarban” – idézi Hornert az Autosport. „Úgy gondolom, át kellene gondolnunk, hol legyen a jövőben a DRS-érzékelési pont, mert egyértelműen el akarjuk kerülni, hogy ebbe a helyzetbe kerüljünk.”

A szakember egyúttal megdicsérte Verstappent: „Úgy gondolom, nagyon érett versenyzést láthattunk Maxtól. Óvta a gumikat a futam során, hogy a végére is maradjon, alaposan kidolgozott mindent. Zajlott egy kis macska-egér játék a DRS-vonalnál, de kitalálta, hol kell lennie és végrehajtotta az előzést, utána pedig vissza tudta tartóztatni Charles-t.”

Horner a DRS-játék ellenére is pozitívan nyilatkozott az új 2022-es autókról és a szabályváltozások céljáról: „Ami szerintem nagyon biztató az új szabályok kapcsán, hogy az eddigi két versenyen vagy tízszer megelőzte egymást Max és Charles, és ilyet nem láthattunk az előző években.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: