DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Szaúd-arábiai Nagydíj – A rajtrács

Eggyel kevesebb autó, egy háromhelyes rajtbüntetés és egy első pole-pozíciós: így áll fel a dzsiddai futam rajtrácsa Sergio Perezzel a sor legelején.

Csak 19 autó vesz részt a közép-európai idő szerint 19 órakor startoló Szaúd-arábiai Nagydíjon. Bár a szombaton balesetet szenvedett Mick Schumacher megkapta az orvosi engedélyt a folytatásra, a Haas visszalépett a 47-es számú autóval, arra hivatkozva, hogy a két hét múlva esedékes Ausztrál Nagydíjra nem maradna elég pótalkatrész, ha újjáépítenék a karosszériát. Schumacher, aki a 14. pozícióból elrajtolhatott volna, visszatért a paddockba, de csak nézőként lehet részese a vasárnapi futamnak.

A szezon első rajtbüntetését az időmérő 12. helyezettje, Daniel Ricciardo kapta Esteban Ocon Q2-es feltartásáért: három hellyel sorolták hátra, Schumacher eredeti pozícióját is figyelembe véve a 14. rajtkockából startolhat. Van még egy lábjegyzetes megjegyzés a hivatalos rajtsorrendben: Yuki Tsunoda nem teljesített kört az időmérőn, így formálisan a versenyfelügyelők jóváhagyásával startolhat el az utolsó rajtkockából.



Lewis Hamilton neve a 15. rajthelynél szerepel: az időmérő első szakaszában kieső brit elmondása szerint opció volt, hogy vállalja a bokszutcai rajtot, amelyért cserébe a félresiklott beállításokat módosítja a Mercedes, de végül változatlan autóval vállalkozik az 50 körös távra.

Ami az élmezőnyt illeti, Sergio Perez a Red Bull-lal 215. nagydíján szerezte meg első rajtelsőségét, így a legtöbb verseny pole-pozíció nélkül rekordja Romain Grosjeanra szállt. A mexikói mögött a két Ferrari következik Charles Leclerc vezetésével – aki az időmérő alatt Carlos Sainz esélyesebbnek tűnt saját első pole-ja megszerzésére –, a Q3-ban meglepően alulteljesítő Max Verstappen pedig a negyedik rajtkockából indul. A bahreini hétvégét is meghatározó négyes mögött egy Alpine és egy Mercedes következik Esteban Oconnal és George Russell-lel a harmadik sorban.

A Szaúd-arábiai Nagydíj rajtsorendje:

 

 

1.

Sergio Perez

 

 

 

Red Bull

2.

Charles Leclerc

 

 

 

Ferrari

 

 

 

 

3.

 Carlos Sainz

 

 

 

Ferrari

4.

Max Verstappen

 

 

 

Red Bull

 

 

 

 

5.

Esteban Ocon

 

 

 

Alpine

6.

George Russell

 

 

 

Mercedes

 

 

 

 

7.

Fernando Alonso

 

 

 

Alpine

8.

Valtteri Bottas

 

 

 

Alfa Romeo

 

 

 

 

9.

Pierre Gasly

 

 

 

AlphaTauri

10.

Kevin Magnussen

 

 

 

Haas

 

 

 

 

11.

Lando Norris

 

 

 

McLaren

12.

Guanyu Zhou

 

 

 

Alfa Romeo

 

 

 

 

13.

Lance Stroll

 

 

 

Aston Martin

14.

Daniel Ricciardo*

 

 

 

McLaren

 

 

 

 

15.

Lewis Hamilton

 

 

 

Mercedes

16.

Alexander Albon

 

 

 

Williams

 

 

 

 

17.

Nico Hülkenberg

 

 

 

Aston Martin

18.

Nicholas Latifi

 

 

 

Williams

 

 

 

 

 19.

Yuki Tsunoda

 

 

 

AlphaTauri

* rajtbüntetés

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: