DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Hamilton: Elszúrtuk a beállítást, vezethetetlen volt az autó

Tíz hellyel csapattársa mögül indulhat csak Lewis Hamilton Szaúd-Arábiában, miután már a Q1-ben kiesett az időmérő edzésen. Nem kizárt a bokszutcai rajt sem, amelyet Hamilton bevállalhat, hogy a pocsék beállításon változtathasson a csapat.

Mick Schumacher sokkoló balesetéig úgy tűnt, Lewis Hamilton Q1-es búcsúzása lesz az időmérő legnagyobb drámája. A hétszeres világbajnok hat tizedmásodperccel lassabb volt saját csapattársánál, George Russellnél – aki végül hatodik rajthellyel mutatta, mire képes a Mercedes a dzsiddai pályán –, és bár utolsó gyorskörével továbbjutó helyre kapaszkodott fel, végül Lance Stroll kiütötte, csupán a 16. rajthelyről indulhat a Szaúd-arábiai Nagydíjon.

„Egyszerűen szenvedtem az autó egyensúlyával. Nem ott vagyok, ahol lenni akarok” – mondta a brit a helyszíni riportereknek a vegyes zónában. Elárulta, a Mercedes a beállítással kísérletezett, de túllőtt a célon. „Ez a beállítással kapcsolatos. A harmadik szabadedzésen még jónak tűnt, megpróbáltunk hasonló irányban továbblépni. Talán túl messzire mentünk, és az autó irányíthatatlanná vált. Olyan ideges lett.”



„Nem tudom, pontosan mi volt a probléma, ezért nem is tudom kommentálni. Szinte nem volt hátsó tapadás. Nem tudom, George milyen beállítást használt. Az utolsó edzésen még jó volt az érzet, aztán egy pár dolgot változtattunk. Az autó nagyon instabillá vált. Még sosem volt ennyire rossz” – jellemezte a problémát Hamilton Dzsiddában, ahol a Formula.hu újságírója is jelen van.

Hamilton ráadásul nem számít sok jóra a nagydíjon abból kifolyólag, hogy a parc fermé-szabály értelmében a beállítás nem változtatható: „Ugyanaz lesz az autó, mint az időmérőn, ezért nem várom, hogy túlságosan előrelépek. De mindent beleadok” – nyilatkozta a 2017-es Brazil Nagydíj óta először Q1-ben kieső brit. A beállításmódosítás csak ebben az esetben lehetséges, ha a versenyző bokszutcai rajtot vállal, ami önmagában tetemes veszteség. Ez is benne van a pakliban, ismerte be:

„Talán a bokszutcából indulok és újra változtatunk az autó, hogy ne viselkedjen úgy, mint most. Bocsánatot kérek a csapattól. Mindenki nagyon keményen dolgozott, amikor pedig nem hozzuk az eredményt, az kiábrándító” – mondta Hamilton, akinek a bahreininél is jóval nagyobb adag szerencsére lenne szüksége egy héttel ezelőtti dobogója megismétléséhez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: