DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Felülbírálnák a pilóták Szaúd-Arábia jövőjét

A hétvége különböző eseményei után (a pályán és azon kívül is) az F1-esek számára is megkérdőjeleződött Dzsidda helyének létjogosultsága a versenynaptárban. Lesz még utóhangja a futamhétvégének.

2021-ben új helyszínként debütált a Formula-1-ben Szaúd-Arábia, utcai pályája a leggyorsabbnak számít kategóriájában. Az aszfaltcsík veszélyességével már tavaly is tisztában voltak, mint ahogy az ország biztonságával kapcsolatban is felmerültek aggályok. Már akkoriban is voltak, akik nem lelkesedtek azért, hogy Dzsiddába látogasson a mezőny, a mostani hétvége eseményeit látva pedig egyre csak erősödtek a kételyek.

Pénteken az Aramco pálya közelében található olajfinomítójának megtámadása keltett riadalmat, az F1 vezetősége percekkel a második szabadedzés kezdete előtt hívott össze egy rendkívüli megbeszélést, majd később is tanácskoztak, arra jutva, hogy biztonságos a versenyhétvége folytatása. Szombaton aztán egy óriási baleset sokkolta a száguldó cirkusz világát, amikor Mick Schumacher 270 km/h-s tempóval a falnak csapódott. A német szerencsésen megúszta a csattanást, de a pálya biztonsági kockázata ismét a figyelem középpontjába került; Lando Norris például azonnali változtatásokat sürgetett.

Már csak a verseny van hátra, amelyen a többség káoszra számít, ám Dzsidda elhagyása után sem teszik majd félre a szaúd-arábiai hétvégét. Minden szempontból át kell beszélniük a biztonsági kérdéseket, és mérlegelni kell, van-e értelme egy ilyen helyszínen versenyezni.



„A futam után mindenképpen össze kell majd ülnünk, mert ami az elmúlt 24 órában történt, azt nem lehet figyelmen kívül hagyni a jövő szempontjából” – mondta az időmérőn ismét jól szereplő Carlos Sainz, akivel csapattársa is csak egyetérteni tudott. „Nem szeretnék erről most nagyon részletesen beszélni, de ezt az egyeztetést a verseny után nem kerülhetjük el. De előbb meg kell várnunk, hogy mindenki egy kicsit lecsillapodjon” – tette hozzá Charles Leclerc a nap végi sajtótájékoztatón.

Valtteri Bottas a kvalifikációt követően szolgált némi információval arról, mi is zajlott le a pilóták péntek éjjeli, maratoni megbeszélésén. „Az összes versenyzőnek voltak kétségei afelől, biztonságos-e itt versenyezni. Végigvettünk minden opciót, mi lenne akkor, ha nem állnánk rajthoz. A csapatoknak például nem lett volna jobb, mert néhány napig akkor is itt kellett volna maradniuk csomagolni, és a hazautazást sem lehet ilyen hirtelen megszervezni. Ha már itt vagyunk, azt láttuk a legjobbnak, ha versenyzünk. Megnövelték a biztonsági készültséget, amivel mindenki kiegyezett” – mondta a finn, aki azt is elárulta, a sport vezetőségétől is megnyugtató híreket kaptak. „A Formula-1 megígérte nekünk, hogy minden eseményt felülvizsgál, hogy 100%-ban garantálja a biztonságunkat és azt, hogy a megfelelő helyekre utazunk.”

A versenyzők érdekvédelmi szervezetének igazgatójaként tevékenykedő George Russell is bízik az F1 első embereiben. „Ezekre a megbeszélésekre mindenképpen szükségünk volt. Egységesek vagyunk, és bízunk Stefanóban és a Formula-1 vezetőségében. Nem lennénk itt, ha nem gondolnánk helyesnek. Természetesen tisztázni kell néhány dolgot, de úgy tudom, ebben a régióban mindent kontroll alatt tartanak.” Lewis Hamilton és Fernando Alonso azt emelte ki, reménykedni kell abban, hogy nem történik majd hasonló támadás a hétvége hátralévő részében, a spanyol pedig azt is megemlítette, milyen érzés volt a péntekieket versenyzőként átélni. „Egyszerűen nem volt jó úgy vezetni, hogy láttuk a füstöt, és nem tudtuk, mi történik pontosan.”

De nemcsak a pályán kívül, hanem a pályán is szemtanúi voltak olyan eseményeknek, amelyek mellett nem tudtak szó nélkül elmenni. Mick Schumacher borzalmas, de szerencsésen végződő balesete után szeretnék, ha emiatt is fontolóra venné Szaúd-Arábia sorsát a sport. „Ez egy kihívásokkal teli pálya, és elképesztően izgatott vagyok, amikor csak vezethetek rajta, különösen az időmérőn. Bámulatos érzés. De a biztonság mindenek felett áll, és talán tehetnénk érte többet is” – kommentálta a történteket Leclerc.

Sainz arra mutatott rá, manapság könnyű túlságosan biztonságban érezni magukat. „Elég magabiztosak vagyunk, mert tudjuk, hogy a cockpit ma már nagyon biztonságos. Még Mick balesetét látva is azt érzed, hogy az autó megvéd téged. De tényleg megéri ez? Látni egy ekkora ütközést ahelyett, hogy arrébb vinnénk egy kicsit a falakat? Erről muszáj beszélnünk, mert ez már a határt súrolta” – vélekedett a spanyol. Red Bull-os kollégája, a pole-t szerző Sergio Perez eközben „a versenynaptár legveszélyesebb pályája” jelzővel illette az aszfaltcsíkot, és Bottas is „jóval rizikósabb” helyszínként hivatkozott rá, amikor az időmérő után a véleményét kérdezték. Ahogy egységesen hangsúlyozták, bár a motorsport mindig veszélyes marad, a biztonságot mindig lehet növelni, és mindenképpen több előrelépést szeretnének látni, mint Szaúd-Arábiában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: