DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
F1

Russell: Egyelőre nem tudjuk megoldani a delfinezést

A Mercedes hatodik helyre kvalifikáló pilótája szerint továbbra is a pattogás okozza a csapat nehézségeit. Hamiltonnal eltérő beállítási irányt követtek, amire a hétszeres világbajnok fázott rá.

George Russell mentette a menthetőt a Mercedes számára a Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzésén Lewis Hamilton Q1-es búcsúja után: a hatodik helyre kvalifikálta magát az ifjú brit, akit a Red Bullokon és a Ferrarikon kívül még Esteban Ocon is megelőzött. Mint azt a kvalifikáció után a vegyes zónában a Formula.hu jelenlétében elmondta: csapattársával eltérő beállításokat alkalmaztak szombaton, a fő gond pedig továbbra is a pattogás.

„Csapatként nagyon nehéz napon vagyunk túl” – értékelt Russell. „Késhegyen kell táncolnunk az autóval, nagyon nehéz a megfelelő tartományba hozni. Lewis és én más beállítási irányba mentünk el, és nyilvánvaló, hogy neki ez nem vált be, világosan látszik az adatokból. Csapatként sajnálatos ez.”

russell-kvali-dzsidda-dppi



„Ami engem illet, egyértelműen elégedett lettem volna az ötödik hellyel. Fél tizedre voltam tőle, nyilvánvalóan elérhető volt, ha mindent abszolút összerakok. De itt tartunk pillanatnyilag. Nehéz, mert minden erőfeszítésünkkel ezt a pattogás-problémát igyekeztünk megoldani, emiatt pedig nem tudtunk más dolgokra fókuszálni, személyesen én versenyzőként sem. A vezetésre, a gumikra, az egyensúlyt érintő finomhangolásra – ezeket mind nem tudjuk megcsinálni, mert a delfinezés megoldására fókuszálunk. Vár még ránk munka.”

Arra a kérdésre, hogy még mindig ugyanaz-e a probléma, mint a teszteken és a bahreini évadnyitón, így felelt a pilóta: „Pontosan ugyanaz, amit igazából az első naptól kezdve tapasztalunk. A delfinezés miatt nagyon magasan kell futtatnunk az autót, ez pedig ezekkel a ground effect autókkal azt eredményezi, hogy rengeteg leszorítóerőt veszítünk. Tudjuk, hogyha közelebb tudjuk vinni az autót a talajhoz, akkor rengeteg időt nyerhetünk, de pillanatnyilag ezt nem tudjuk elérni.”

Russell a GPDA társelnökeként beszélt röviden a pénteki rakétatámadás után lezajlott versenyzői megbeszélésről is. A Mercedes-pilóta szerint jó volt látni a versenyzők összefogását, végső soron pedig megbíznak Stefano Domenicaliban és a Formula-1-ben, és nem lennének még Dzsiddában, ha nem kapnak garanciákat arra, hogy biztonságos körülmények között folytatódhat a versenyhétvége, éppen ezért helyes döntésnek nevezte mindezt a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: