DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sainz: Fogalmunk sincs róla, hol állunk

Noha sok rivális az egyik fő favoritnak nevezte a Ferrarit a barcelonai gyakorlás után, a Scuderia spanyolja szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogyan is fest pillanatnyilag az erősorrend az F1-ben.

A tesztek eredményeiből rendre nehéz messzemenő következtetéseket levonni, s ez különösen igaz most, egy új szabályrendszer első évének legelején. Ennek ellenére többen is úgy látták, hogy Barcelonában a Ferrari nyújtotta az egyik legmeggyőzőbb teljesítményt: a mercedeses George Russell szerint például ők egyértelműen hátrányban vannak a vörösökhöz képest, de Fernando Alonso is a Scuderia autóját nevezte pillanatnyilag a leggyorsabbnak.

Van is ok a bizakodásra Maranellóban, hiszen az F1-75-ös tette meg a legtöbb kört a háromnapos gyakorlás során, és bár Charles Leclerc legjobb eredménye nagyságrendileg fél másodperccel elmaradt Lewis Hamilton etalonjától, de kettővel keményebb keverékű abroncson futotta meg. Mindezek ellenére a Ferrari másik pilótája, Carlos Sainz állítja: még nekik sincs lövésük róla, hogy hol is állhatnak.

sainz-ferrari-barcelona-teszt



„Megértem, miért próbáltok meg következtetéseket levonni és talán még egyfajta erősorrendet is felállítani” – fogalmazott a spanyol versenyző a Motorsport.com hasábjain. „De nekünk tényleg elképzelésünk sincs: szerintem egyikünk sem tudja, pontosan milyen üzemanyagszinttel és motorbeállítással mentek egyesek. Szóval nem tudjuk megerősíteni, hogy boldogok vagy szomorúak vagyunk, mert tényleg egyáltalán nem tudjuk, hol állunk. Úgy vélem, Bahreinben talán már könnyebb lesz találgatni, ki hol is áll.”

Sainz hozzátette: mostantól a céljuk, hogy ne csak a kilométereket gyűjtsék, hanem például megpróbáljanak megoldást találni az olyan problémákra, mint a barcelonai teszten slágertémává előlépő „delfinezés”, amely szinte az összes istállót sújtotta – igaz, Mattia Binotto csapatfőnök szerint az utolsó napra a Ferrari már ki is küszöbölte a problémát. De ha már Binotto: ő sem akar rangsort felállítani a csapatok között, egyúttal arra is célzást tett, hogy az F1-75-ösön nem láthatunk majd nagy újításokat a következő hetekben:

„Szerintem túl korai megítélni a teljesítményeket” – idézi Binottót az F1i.com. „Néhány csapat jobban titkolózik, mint a többiek. Meglátjuk, mi lesz a helyzet a bahreini teszten és az első versenyeken. A szezon elején igyekszünk kiaknázni minden potenciált, ami az autóban rejlik, ez lesz az első fejlesztés. Lesz néhány apró változtatás, de semmi drasztikus. Szóval az idény kezdetén arra fogunk koncentrálni, hogy kihozzuk a maximumot ebből az autóból.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: