DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alpine: A motor teljesítménye a lényeg, nem a megbízhatósága

Laurent Rossi kijelentette: nem érdekli, ha eleinte lesznek megbízhatósági gondok az új Renault-erőforrással, de mindenképp olyan hajtásláncot akar, amelyből ki lehet hozni a maximumot.

Mióta a Honda is felzárkózott a Mercedes és a Ferrari szintjére, egyértelműen a Renault motorja volt a sereghajtó az erőforrások terén a Formula-1-ben. Éppen ezért az Alpine-nál egy teljesen átalakított hajtáslánccal készülnek a 2022-es idényre, többek között egy új turbókialakítástól várják az előrelépést.

Amit olyannyira szeretnének elérni, hogy Laurent Rossi elnök-vezérigazgató nyíltan kijelentette: számára abszolút másodlagos kérdés, hogy megbízható legyen a motor – igaz, ebben van ráció olyan tekintetben, hogy a fejlesztések 2025-ig tartó befagyasztása során csak megbízhatósági változtatásokat lehet eszközölni az erőforráson. Rossi szerint a Renault korábbi filozófiája éppen az volt, hogy utóbbit helyezte előtérbe, ám most váltottak:

alpine-hatulrol-dppi



„Vagy megbízhatóság, vagy teljesítmény: nem lehetünk egyszerre mindkettőben nagyon jók. Szóval hol erőltessük a fejlesztéseket?” – tette fel a kérdést a Motorsport-Total.com szaklapnak nyilatkozó Alpine-vezér.

„Ezért mondtam azt a csapatnak, hogy feszegessék minél jobban a határokat, a megbízhatóság nem érdekel. Inkább legyen olyan erőforrásom, amelyből biztosan ki lehet hozni a maximális teljesítményt, mint hogy egy olyan megbízható hajtásláncuk legyen, amellyel kényelmesen elüldögélhetünk, de teljesíteni nem lehet vele. Most épp az ellenkező irányba haladunk. A jó hír, hogy több ezer kilométert teljesítettünk a próbapadon a motorral az elmúlt hetekben.”

Rossi elmondta: az új motor a változtatásoknak köszönhetően könnyebb és kompaktabb lett, ezzel is azt remélve, hogy javul tőle a teljesítmény. „Ez egy óriási változás számunkra. Remélem, felzárkózhatunk és csökkenthetjük a lemaradásunkat az élmezőnyhöz képest” – fogalmazott Rossi. Az Alpine – amelynél nemrég éppen a motorrészleg élére is új szakembert neveztek ki – egyébként hétfőn késő délután rántja le a leplet a 2022-es F1-es autójáról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: