DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Verstappen mesés fizetést kaphat 2023 után

A Red Bull és Max Verstappen nagyon hosszú távra terveznek egymással. A korábbi, hatalmas rekordokat döntögető fizetések azonban már nemigen valószínűk a költségvetési sapka miatt.

Elképesztő járandóságokat figyelhettünk meg az elmúlt néhány évtizedben a Formula-1-ben. Nem mondhatjuk, hogy mondjuk Ayrton Senna, Alain Prost, vagy éppen Nigel Mansell olyan rosszul fizetett versenyzők lettek volna, de Michael Schumacher kiugróan magas ferraris fizetését már régen túlszárnyalták a jelenlegi nagy sztárok.

Most azonban már nem lehet féktelenül költekezni a száguldó cirkuszban, a tavaly bevezetett költségvetési sapka ugyanis erősen megköti az istállók kezét, így a szabályokat betartva saját magával szúrna ki egy csapat, ha egy-egy sztárpilóta gázsija miatt fontos fejlesztési pénzekről mondana le. Igaz, sokak szerint így is bőven maradtak kiskapuk a történetben.

A Red Bull főtanácsadója elismerte, hamarosan leülnek tárgyalni világbajnokukkal a 2023 utáni folytatásról és szeretnék nyélbe ütni a szerződést. „Néhány héten belül tárgyalni fogunk Max Verstappennel a 2023 utáni kontraktusról. Mivel menedzsere és fia éppen Dubaiban tartózkodik Jos Verstappennel egy 24 órás versenyen, így most még nehéz lenne beszélni vele” – ecsetelte véleményét Helmut Marko az AutoRevue hasábjain.

Az új szabályok kicsit megkötik a Red Bull kezét, de így is csodás fizetés elé néz Max Verstappen


A szóbeszéd 25 millió dolláros évi gázsiról szól, de az új szabályok miatt elég kicsi a csapatok mozgástere, amikor már ilyen mértékű pénzekről esik szó. „Verstappennel már nagyon közel járunk a limithez, létezik egy pont, aminél nem terjeszkedhetünk tovább.”

„A tavalyi Silverstone-i eset után végképp nem gondolom, hogy tartanom kellene attól, hogy Verstappen a Mercedeshez szerződne. Ami akkor történt, azóta még erősebben érzem, hogy nemigen hajlana arra, hogy a riválishoz igazoljon” – tette hozzá Marko.

Ezt a véleményt erősítette meg Christian Horner csapatfőnök is. „Akkor is feltétel nélkül az istálló mellett állt, amikor még pontosan láthattuk mindannyian, hogy a Renault-motorral nemigen fogunk világbajnoki címet nyerni. Mi mindig nyíltan beszéltünk vele az esélyekről és a fejlesztésekről, a Honda-motor javulásában is szerepe volt. Miért ne hinnék a nyilatkozatainak, miszerint tökéletesen jól érzi magát nálunk?” – tette fel a kérdést Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: