DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Palmer: A Red Bull feláldozta a konstruktőri győzelmet

Természetes, hogy az év elején még mindkét titulust be akarta söpörni az energiaitalos istálló, ám amikor válaszút elé érkeztek, inkább arra tettek fel mindent, hogy az egyéni vb-cím meglegyen.

Ez pedig sikerült is, mert a zárófutamon, némi szerencsével ugyan, de az akkor már hetek óta egyértelműen gyorsabb autóval rendelkező Lewis Hamiltont maga mögé utasítva Max Verstappen megnyerte a világbajnokságot egy utolsó körös előzéssel.

Így nem sikerült a Mercedes 2014 óta tartó, megszakítás nélküli egyeduralmát megtörni a gyártók bajnokságában, viszont legalább az egyéni címet sikerült elorozniuk Lewis Hamilton elől. Az évad bizonyos szakaszaiban a Red Bull rendelkezett gyorsabb géppel, más időszakokban (például az utolsó négy versenyhétvégén végig) pedig a Mercedes.

„A Mercedes söpörte be megint a konstruktőri elsőséget, annak ellenére, hogy a szezont megelőző teszteléseken látványosan szenvedtek az Ezüst Nyilak. A szabályváltozások negatívan érintették az istállót, a Red Bullnak viszont a jelek szerint segítségére voltak” – magyarázta az egykori F1-es versenyző, Jolyon Palmer a Formula1.com hasábjain.

„Az egyéni világbajnoki címhez hasonlóan ez is rettentően szorosan alakult egész évben, de nem kérdés, hogy a szezon második felében a Mercedes volt erősebb. Nem volt olyan nagy különbség a második számú pilóták között, Valtteri Bottas és Sergio Perez is megtette a magáét, de amíg a finn inkább az időmérős eredményeivel tűnt ki, Perez erőssége a versenytempó volt.”

Hamilton azt mondta novemberben, fontosabb a konstruktőri bajnoki cím - akkor most ezek szerint boldog?


„Egyértelmű, hogy egy idő után a Red Bull már sokkal inkább az egyéni bajnoki cím megszerzésére irányította figyelmét, nem a konstruktőrire. Emiatt Perez versenyét többször is feláldozták, például Silverstone-ban és Abu Dhabiban is. A Mercedes pedig talán utólag bánja, hogy a sérült autóval lelassuló Hamiltont megelőzhette Bottas Ausztriában.”

„Logikus, érthető és kifizetődő döntést hozott a Red Bull tavaly, hogy az egyéni cím megszerzésére tett fel mindent, a Mercedesnek pedig annyi vigasz marad, hogy 2021-ben is a német gyári istálló lett a legjobb csapat.

Lewis Hamilton még az idény hajrája során egyszer azt nyilatkozta, hogy számára a konstruktőri világbajnoki cím megnyerése fontosabb, mint az egyéni. Akkor elvileg minden rendben, hiszen Hamilton ugyan végül csak második lett az összetettben, de csapata, a Mercedes diadalmaskodott. Bár az azóta tanúsított magatartása nem igazán azt tükrözi, hogy valóban annyira boldog lenne a konstruktőri címmel, miközben elbukta lehetséges nyolcadik világbajnoki győzelmét. De akkor miért mondott ilyet korábban?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: