DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Ha Alonso türelmes lett volna a Hondával, ő lenne a világbajnok?

Bár nagyon sokat várt a McLaren-Honda házasságtól a közvélemény és Fernando Alonso is, óriási lebőgés lett az együttműködés vége. De akkor is ez lett volna, ha a vezérpilóta türelmesebb a japánokkal?

Bár a zárófutamon óriási szerencse kellett hozzá, az egész 2021-es szezont tekintve alighanem kijelenthető, hogy megérdemelten nyerte meg a világbajnoki címet Max Verstappen. Mindehhez pedig a Red Bull-Honda segítette hozzá, a japán gyártót 2017-ben még kinevették, Fernando Alonso pedig addigra már olyan sokadik nyílt kritikáját fogalmazta meg a japán erőforrással szemben, hogy elkerülhetetlenné vált a szakítás.

Jócskán volt is alapja, a Honda ugyanis éveken át nem találta a megfelelő irányt, 2015 után 2017-ben is pocsék (lassú és megbízhatatlan) egységgel álltak elő, a McLarennél pedig itt már betelt a pohár, Fernando Alonso egyértelműen elkezdett minden követ megmozgatni, hogy a következő szezonban már ne Honda-motorral kelljen rajthoz állnia.

Ez sikerült is, ám a japánok éppen ekkor találtak rá a helyes útra, amit akkor még nem lehetett tudni. A korábban a márkával az F1-ben versenyző Anthony Davidson azon véleményének adott hangot, hogy ha a spanyol pilóta türelmesebb, most akár ő is lehetne a világbajnok. Alonso azonnal gratulált a világbajnoki címhez a Hondának (bár a gyártóknál a Mercedes diadalmaskodott), sok szakértő érzi úgy, hogy a kétszeres bajnok már megbánhatta, amit a Hondával tett akkoriban.

„Érdekelne, hogyan figyelte a Honda elképesztően jó teljesítményét az egész 2021-es évad során. A Hondával együtt dolgozva korábban azt tapasztaltam, hogy időnként jócskán beletelik egy kis időbe nekik, mire elkezdenek normálisan fejlődni, de végül mindig elérik, hogy felérjenek a legjobbak közé” – mondta el véleményét a korábban a Super Agurinál versenyző Davidson a Motorsport.com holland platformján.

A McLaren oldalán is ugyanilyen ütőképessé vált volna a Honda-motor és Alonso a bajnoki címért harcolna?


„Sokszor gondolkodom azon, hogy Fernando valószínűleg azt érzi, ’ha türelmesebb lettem volna a Hondával és több időt adtam volna nekik a fejlődéshez…’, akkor minden másképp történhetett volna. Természetesen senki nem láthat a jövőbe. De kíváncsi vagyok, hogyan élte meg a változást, hogyan tekintett akkoriban a Hondára és hogyan tekint most, hogy ennyire erős motorral sikerült előállniuk. Vajon gondol-e arra, hogy ha a McLaren továbbra is a Hondával dolgozott volna együtt és ő maga is ott maradt volna pilótaként, hogyan alakult volna a sorsa?”

„Ha ez az erőforrás állt volna Fernando rendelkezésére és azóta is abban a csapatban versenyezne, valószínűleg egészen más forgatókönyvet kaptunk volna. Azért arra nem veszek mérget, hogy ha így alakult volna, most évek óta Alonso csatázna a világbajnoki címekért. Az viszont biztos, hogy a Red Bullnak remekül jött a Honda teljes gyári háttértámogatása.”

„Tény, hogy a McLaren nem panaszkodhat a jelenlegi Mercedes-motorjára sem, ami ugyanolyan erős, mint a Honda egysége. De nagyon fontos, hogy az utóbbi években a Honda elképesztő mennyiségű pénzzel szállt be a Red Bull mögé és ez döntő faktor is lehetett. A McLaren ugyanis rengeteget költ arra, hogy megvásárolja az erőforrásokat a Mercedestől, miközben ezt a hatalmas összeget az autója fejlesztésére is fordíthatná” – mutatott rá Davidson.

Mi hogy gondoljuk? Ha maradt volna a McLaren-Honda páros, akkor is lassan, de biztosan elindultak volna a fejlődés útján? Megtörténtek volna azok a fontos szerkezeti változások a japán gyártónál, aminek az előrelépéseket köszönhették? Esetleg további évek szenvedését láttuk volna?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: