DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Marko nyílt véleménye Hamilton rakéta motorjáról

A Red Bull főtanácsadója többször is tett utalásokat arra, hogy Lewis Hamilton látványos javulása a Brazíliában bevetett új erőforrással nagyon furcsa volt. De hogy gondolja most? Érdekes vélemény.

Egy héttel korábban, Mexikóban még erőből legyőzte a Red Bull-Honda Lewis Hamiltont és a Mercedest, nem sok hiányzott ahhoz, hogy még Sergio Perez is elkapja a hétszeres világbajnokot. Aztán egyetlen hét leforgása alatt nagyot változott a világ, a brit autója friss erőforrást kapott és elképesztő javulással jelentkezett. Hiába indult a mezőny végéről (másfélszer), simán megelőzött mindenkit és megnyerte a versenyt.

A Red Bullnál csak hüledeztek, nagyjából egy teljes másodperces gyorsulást mutattak az adatok Mexikóhoz képest. A hátralevő helyszíneken végig Hamilton Mercedese volt látványosan gyorsabb és Max Verstappen Abu Dhabiban csak a hajrában történt nagy szerencséjének köszönhette, hogy végül megnyerhette a futamot és ezzel a bajnoki címet is.

Helmut Marko nemegyszer hintette el, hogy „fogalmuk sincs”, hogy gyorsulhatott ennyit hirtelen Hamilton autója, ráadásul csak az övé, mert a többi, új Mercedes-erőforrással felszerelt versenyautónál ugyanezt nem tapasztalták. Azóta lecsillapodtak a kedélyek, az osztrák szerint az egység valóban rakétára sikeredett, de nem illegális módszerekkel.

Marko elismeri, hogy szabályos volt a gép, de még mindig nem érti, miért csak Hamilton gyorsult ekkorát?


„Biztos vagyok abban, hogy Brazíliától is minden szabályos volt a Mercedesen. A csúcssebességgel kapcsolatos méréseink szerint is a javulás még a lehetséges határon belül történt. Tény, különleges volt, ahogy Hamilton simán kikerült mindenkit Sao Paulóban, de úgy véljük, ennyire tűpontosan tökéletesre sikerült belőni az új motorja és autója teljesítményét” – idézi Helmut Markót a Motorsport-total.com.

„Még mindig bámulatos, hogy nyolc Mercedes-motorral szerelt versenyautó van a mezőnyben, de mégis kizárólag Hamilton kezébe került egy ilyen csodafegyver. De hát valahogy mégis így történt, mi senkit semmivel nem akarunk már megvádolni, különösen most, hogy a Mercedes megtette felénk azt a gesztust, hogy végül nem fellebbezett az elutasított óvásuk ügyében” – tette hozzá Marko.

Érezhető vajon ebben a nyilatkozatban egy olyan apró élc, hogy a Mercedes csak Hamilton kezébe adta volna oda a legjobb, leggyorsabb technikát, a többi pilótának nem? Egyáltalán lehetséges lenne ilyen, hogy a Mercedes kizárólag egyik pilótájának adja a rakéta gyorsasággal rendelkező versenyautót, Bottast pedig megfosztja tőle? Kockára tenné ezzel a konstruktőri világbajnoki győzelmet?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: