DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Norris: A harcok az élmezőnyben önbizalmat adnak

Lando Norris négy dobogós helyezést ért el a 2021-es szezonban, és nagyon élvezte, hogy az éllovasokkal is megküzdhetett. A brit állítja, a Hamiltonnal és Verstappennel vívott csaták növelték az önbizalmát.

A McLaren ifjú pilótája olyan kiváló teljesítményt nyújtott az idei szezon során, amely bár összetettben végül csupán a hatodik helyre sorolta őt, a csapatfőnökök, a versenyzők és a szerkesztőség szavazatai alapján is megér egy dobogós helyezést. A brit kiemelkedő eredményeit példázza négy dobogós helyezése, melyek közül a legjobb az Olasz Nagydíjon szerzett második hely volt. Norris igyekezett végig az élmezőnyben tartózkodni, és adódott is bőven lehetősége rá, hogy megvívjon a topcsapatok versenyzőivel.

Elismerte, módosítania kellett vezetési stílusán, amikor az élmezőnyben harcolt. „Azok a srácok, akik jobb autókban ülnek, általában tapasztaltabb és jobb pilóták, tehát mindig egy kicsivel nagyobb a nyomás, hiszen tudod, hogy minden lehetséges stratégiát és tervet bevetnek. Egyszerűen mindenre gondolnak, minden lehetőséget számításba vesznek, hogy versenyezhessenek ellened, megtámadhassanak és megelőzzenek” – fogalmazott Norris.



A brit azonban nem riad meg az élcsapatok versenyzőitől, igyekszik tanulási folyamatként gondolni a velük vívott harcokra. Mint mondta, Lewis Hamiltonnal és Max Verstappennel versenyezni azért jó, mert ezáltal a jövőben jobban készen áll majd arra, hogy kerék a kerék elleni csatát vívjon velük. „Az egyetlen dolog, ami önbizalmat adhat, hogy minél többet vagy a közelükben, annál inkább érezheted, hogy nincs ok, amiért legyőznének téged, főleg ha ugyanabban az autóban ültök” – magyarázta a brit.

„Minden alkalommal, amikor Lewis, Valtteri, Max vagy Sergio ellen versenyeztem, szereztem egy kis plusz önbizalmat, hiszen tudtam, ha gyakran vagyok ebben a pozícióban, az segít, hogy jövőre, vagy akár két év múlva készen álljak majd arra, hogy folyamatosan versenyezzek ellenük és legyőzzem őket” – magyarázta a brit.

A McLaren 2021-ben a negyedik helyen zárta a konstruktőri bajnokságot, úgy, hogy sokáig küzdött a dobogós helyezésért a rivális Ferrarival. A javuló teljesítmény és az elért eredmények azt sejtetik, hogy Lando Norrisnak jövőre is lesz esélye felvenni a harcot az élmezőnnyel, ha a szabálymódosítások nem húzzák keresztül a számításaikat. A brit előtt fényes jövő áll, néhányan egyenesen azt állítják, az ifjú pilótának már jövőre a Mercedesben lett volna a helye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: