DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Mercedesnek inkább Norrist kellett volna választania?

Az idei évben George Russell rengeteg pontot szerzett a végre fejlődő pályára álló Williamsszel, ám több szakértőt még így sem győzött meg eléggé. Ők inkább Lando Norrist vitték volna a Mercedeshez.

George Russell egészen fiatal kora óta a Mercedes szárnyai alatt pallérozódik, juniorprogramja segítségével nyerte halomra magát a fiatal brit a kisebb kategóriákban, a Formula-2-ben is meggyőző fölénnyel utasította maga mögé vetélytársait.

Már évek óta a Mercedes tartalékpilótájaként dolgozik, közben a Williamsnél le is húzhatott három szezont. Az istálló eleinte egyértelműen a leggyengébb gárda volt a mezőnyben, ennek ellenére nagyokat villantott az ifjú brit, de a pontszerzés nagyon sokáig nem akart összejönni.

Idén végre megtört a jég és több ízben is kiváló teljesítményt nyújtott, a Williams pedig a korábbi ínséges idők után végre viszonylag sok megszerzett egységgel zárhatta az évet, Russellt pedig 2022-re állandó pilótának szerződtette a Mercedes.

F1-es szakértők azonban úgy vélik, nem a legtökéletesebb a zsinórban nyolc gyártói címet megszerző gárda választása. „Ha a Mercedes helyében lettem volna és szabadon választhattam volna meg másik pilótámat, úgy vélem, inkább Norris hoztam volna a csapathoz, mint Russellt” – mondta el Jack Nicholls a Chequered Flag podcastjében.

Russell tehetsége nehezen megkérdőjelezhető, de Palmerék inkább Norrist hozták volna a Mercedeshez


Jolyon Palmer ugyanígy gondolja. „Egyetértek, én is Lando Norris mellett tettem volna le a voksomat. Elég visszaemlékeznem arra, hogyan fogta vissza a gyorsabb Hamiltont a Szocsiban rendezett futam hajrájában, addig, ameddig a rosszul megválasztott stratégia miatt elszálltak az esélyei, de előtte hihetetlen teljesítményt nyújtott.”

„Egy olyan pilóta számára, aki még soha életében nem nyert versenyt, egy hétszeres világbajnok liheg a nyakában, elkezd esni az eső, többször is kismértékben elhagyja a pályát a csúszkálás miatt, mégis még mindig tartani tudja a nagynevű ellenfelet, ez kiemelkedő képességekről árulkodik. Ráadásul tudjuk, mennyire jó Hamilton esőben, mégis tartani tudta maga mögött, óriásit autózott.”

„Úgy gondolom, Lando Norris az idei évben gyakorlatilag a legjobb pilóták közé emelkedett a Formula-1-ben, egy kalap alá vehetjük Lewis Hamiltonnal és Max Verstappennel is. Nézzük meg, milyen kiváló teljesítményre volt képes Daniel Ricciardo ellenében is. Az utolsó futamokon ismét jócskán Daniel előtt járt, igaz, a stratégiával sosem volt igazán szerencséje, máskülönben simán hozta volna az összetett pontverseny ötödik helyét.”

„Egy hétszeres, majd Monza óta nyolcszoros futamgyőztes a közvetlen riválisa csapaton belül, olyasvalaki, akiről mindenki azt gondolja, egy élcsapatnál világbajnok lehetne. Lando azonban kiemelkedően jó munkát végzett és jócskán felülmúlta őt a McLarennél.”

„Az az érzésem, hogy a jövő évben simán összejöhet, hogy a dobogó mindhárom fokára brit pilóta állhasson fel egy-egy futam végén. A két Mercedes-pilóta és Lando Norris, amennyiben a McLaren is kellően felnő a feladathoz” – tette hozzá Palmer. Ilyen brit-söprésre egyébként 1968 óta nem volt példa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: