DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ezt gondolja Vettel a Red Bull új bajnokáról

Vasárnapig Sebastian Vettel volt a Red Bull utolsó világbajnoka, helyét azonban Max Verstappen felváltotta azzal, hogy megszerezte élete első világbajnoki címét. De vajon mit gondol erről a német?

Sebastian Vettel 2010 és 2013 között négy egymást követő egyéni bajnokságot is nyert a csapattal. A Red Bull azóta sem tudott új világbajnokot delegálni, köszönhetően többek között a Mercedes 2014. óta tartó dominanciájának. A Hamilton-érát eddig egyetlen egy pilóta tudta megfékezni, a szintén Mercedesben ülő Nico Rosberg, aki 2016-ban egy jelenlegihez hasonló, kiélezett bajnokság során happolta el a brit elől a világbajnoki címet. Ezt leszámítva, végig Hamilton uralta a mezőnyt és az egyéni világbajnokságot.

Abu Dhabiban Verstappen megtörte a brit királyságát, az örömmámorban úszó Red Bull pedig új világbajnokát köszönthette hosszú évek után. Sebastian Vettel leszögezte, egyáltalán nem zavarja, hogy már nem ő a csapat legutóbbi bajnoka. „Ez nem sokat számít” – indokolta véleményét. „Örülök Maxnak, de sajnálom Lewis is. Szerintem hihetetlenül szezont zárt. Az én nézőpontom végig az volt, hogy mindegy ki nyer, ugyanakkor azt gondolom, mindketten megérdemelték volna. Végül azonban csak egyikük viheti haza a trófeát.”

Mint a négyszeres világbajnok elmondta, ez egy intenzív küzdelem volt, ami jót tett a sportnak. „Nyilvánvaló, hogy ha te vagy a szerencsés, az nagyszerű, ám ha nem, az nem túl jó. Ugyanakkor… inkább hagyják békén a felügyelőket, elég kemény ez úgy, ahogy van” – utalt a vitákkal végződő vasárnapi futamra, amely kapcsán rengetegen felháborodtak Michael Masi versenyigazgató utolsó körös döntésein. Különösen a Mercedes, akik két óvással is megpróbálkoztak, amelyeket az FIA elutasított. A csapat fellebbezni kíván a döntés ellen, de a nem hivatalos sajtóhírek szerint erre végül nem kerül majd sor.



Vettel úgy véli, figyelembe kell venni a hívások mögött álló embereket, ugyanakkor állítja, a döntéshozatali folyamat most sem különbözik attól, amit hosszú pályafutása során látott.

„Ideális esetben több következetességet szeretnénk, de van ennek egy emberi oldala is. Nehéz megoldani ezeket a helyzeteket száz százalékosan, de ezt kell megcéloznunk, valamint fel kell mérnünk, mint javíthatunk. Szerintem azonban semmivel nem jobb vagy rosszabb a jelenlegi helyzet a múltnál, kivéve a megrovásokért kiszabott pénzbírságot. Ez teljesen felesleges. Szerintem hülyén néz ki, hogy 10 ezer, 20 ezer vagy 50 ezer eurót kérnek… szeretném én látni a bizonylatot, hogy mi lesz azzal a pénzzel!” – kommentálta az esetet Vettel, Verstappen korábbi pénzbüntetésére visszautalva.

A vélemények megoszlanak, a két tábor szétszakadt, a Mercedes pedig bár lenyugodni és beletörődni látszik, még mindig maradt 72 órájuk, hogy hivatalosan is benyújtsák fellebbezésüket az óvás elutasítása ellen. Nem hivatalos sajtóértesülések szerint Hamilton megkérte a Mercedes csapatfőnökét, hogy ne adja be az óvást, de úgy tűnik, a dühös Wolff nem hátrált meg. Vajon a fellebbezés kapcsán is hasonlóan alakul a helyzet?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: