DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Verstappen: Érdekes, hogy én kaptam büntetést

A világbajnokságot pontazonossággal vezető holland nem érti, most miért szankcionálták olyasmiért, ami Interlagosban még belefért. A Red Bull-os azt is elmondta, mi történt az ominózus ütközés előtt.

Max Verstappen és Lewis Hamilton többször is összeakasztotta a bajszát a Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon. Az első újraindításnál a holland kívülről próbálta visszaverni a jobban startoló mercedeses támadását, de csak a kanyart átvágva tudott előtte maradni, így az újabb piros zászlós megszakítás alatt vissza kellett adnia a pozíciót riválisának. Később aztán, amikor Hamilton egy VSC-fázis után lendült támadásba, Verstappen az interlagosi esethez hasonló módon védekezett és maradt elöl. Emiatt a Red Bull a pozíció átadására kérte, amit meg is akart tenni a vb-éllovas – ekkor következett be az ominózus ütközés, majd később öt másodperces büntetést kapott az említett védekező manőverért.

Verstappen a futam utáni sajtótájékoztatón – amelyen a Formula.hu is jelen volt – elismerte, hogy ezt követően már nem látta értelmét a harcnak és belenyugodott a második helyezésbe, a szankcióval ugyanakkor továbbra sem ért egyet:

verstappen-redbull-dzsidda-2021



„Amikor mondták nekem az öt másodperces büntetést, onnantól már nem volt értelme tovább harcolnom, mert nem sikerült volna öt másodperces előnyt kiépítenem. Szóval igen, rengeteg volt akció, sok minden történt. Végső soron nem igazán volt meg a tökéletes tempónk a futamon, talán a közepes gumik sem voltak a legjobbak már a végén. Szerintem Hamilton kemény abroncsaiban több élet maradt még, de mint mindig, utólag ezt már könnyű mondani.”

„Nem gondolom korrektnek az öt másodperces büntetést, de végül is nem akarok erről sokat beszélni, mert nem érdemlik meg, hogy egyetlen szót is fecséreljek erre. Érdekesnek találom, hogy én kapok büntetést, amikor mindketten átléptük a fehér vonalat. Brazíliában még rendben volt, most meg hirtelen büntetést kapok érte. Látható, hogy egyikünk sem vette be a kanyart. De rendben van, nem akarok sok időt pazarolni erre, megyünk tovább.”

Verstappen az ütközés előtti pillanatokról is elmondta a véleményét: „Azt mondták, adjam vissza a pozíciót. Amikor ezt hallottam, egyből jobbra húzódtam, ezzel mutatva, hogy lehúzódom, aztán fékeztem és visszaváltottam, mégis mögöttem maradt. Csak néztem a tükröt és lassítottam, és szerintem kommunikációs félreértés történhetett, aztán nekem jött hátulról” – elevenítette fel az eseményeket a 24 éves pilóta, akit végül „hirtelen és jelentős” fékezésért újabb tíz másodperccel büntettek.

Ami azonban a végeredményen nem változtatott, vagyis Verstappen és Hamilton pontegyenlőséggel utazik a hétvégi szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjra. „Pontegyenlőség van közöttünk most, és ez szerintem nyilván nagyon izgalmas a teljes bajnokságnak és összességében a Formula-1-nek… Igen, ott fog eldőlni, szóval remélhetőleg jó hétvégénk lesz, meglátjuk” – fogalmazott ennek kapcsán a holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: