DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Vettel: Mindenkinek saját magáért kell versenyeznie

Sebastian Vettel úgy véli, a bajnoki riválisoknak nincs szüksége csapattársaik támogatására ahhoz, hogy elnyerjék a világbajnoki címet. Az Aston Martin pilótája kijelentette, amikor ő Webberrel harcolt, más volt a felállás.

Gyakran szól arról a fáma az idei szezonban, hogy a két világbajnoki címért harcoló pilóta, Lewis Hamilton és Max Verstappen is hasonló támogatást kap csapattársától. Könnyen lehet, hogy végül ez a segítség lesz az, ami hozzásegítheti őket a végső győzelemhez, épp ezért egyre többen próbálják megfejteni, vajon Valtteri Bottas vagy Sergio Perez végzi jobban a feladatát, de egyértelmű válasz erre a kérdésre még nem született.

Valtteri Bottas sorsa viszonylag korán megpecsételődött, lekerült a címszerzésért indulók listájáról, és megkapta feladatként, hogy segítse csapattársát, Lewis Hamiltont, valamint vegye ki a részét aktívan a konstruktőri pontszerzésből. A Red Bull nagyjából ugyanezért szerződtette le Sergio Perezt, akinek a kezdetektől az a feladata, hogy hozzásegítse Max Verstappent első világbajnoki címéhez. 



Négyszeres világbajnokként Sebastian Vettel hatalmas tapasztalattal rendelkezik a bajnoki küzdelmek terén, és meggyőződése, hogy sem Hamiltonnak, sem Verstappennek nem szükséges ilyen módon támaszkodnia csapattársára.

„Mark (Webber) mindig részt vett a bajnoki címért való harcokban, ezért nem tudom, milyen, amikor ennyire egyértelmű a csapat szerepe és van egy másik pilóta, aki támogat téged” – nyilatkozta a GPFans-nak a négyszeres világbajnok. „A Red Bullnál sosem jutott idáig a dolog. Azt hiszem, túl közel voltunk egymáshoz a pontok tekintetében, és soha nem volt ilyen egyértelmű, hogy csak egy autó és egy pilóta van a szezon második felében.”

Mint mondta, nem nagy rajongója annak, hogy a második számú pilótát csupán az első számú segítésére használják, bár ez szerinte jelenleg nem is annyira jellemző. „Talán egy kicsit felkapottabb lett a dolog, de véleményem szerint mindenkinek saját magáért kell versenyeznie, és magának megszerezni a saját bajnoki címét” – fogalmazott.

„Nagyon boldog vagyok, hogy én nem kaptam nagy támogatást, és ezt nem Mark miatt mondom, hanem azért, mert így egyedül kellett boldogulnom, és visszatekintve nagyon büszke vagyok arra, amit elértem” – hangsúlyozta Vettel, majd hozzátette: „Mindent egyedül értem el, és nem azért, mert segítettek.”

Minden esetre, idén biztosan nagy szerepet játszanak a világbajnoki küzdelem alakulásában a topcsapatok második számú pilótái, és ha az egyéniről végül nem is, a konstruktőri bajnoki címről szinte biztos, hogy ők fognak dönteni, ugyanis az egyénihez hasonlóan összetettben is rendkívül kiélezett a csata. Verstappen a szezon utolsó előtti versenyén nyolc ponttal áll riválisa előtt, így Szaúd-Arábiában akár már bajnokavatásra is sor kerülhet, ha a Mercedes gépezetébe valamilyen hiba csúszik. Ám ha mégsem, úgy a szezonzárón kerül sor a legnagyobb izgalmakra...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: