DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Döntő szerepe lehet a második számúaknak”

A világbajnoki cím ugyan Verstappen és Hamilton között fog eldőlni, de ez négyszereplős játék. A végső siker azon is múlhat, melyikük csapattársa harcol aktívabban.

Bár matematikailag még Max Verstappenen és Lewis Hamiltonon kívül is van esélye másnak is a világbajnoki cím megnyerésére, a serleget aligha Valtteri Bottas vagy Sergio Perez tudhatja majd magáénak. Hogy végül kihez kerül, abba viszont nem kis beleszólásuk lehet, mint ahogy arra a Török Nagydíj is tökéletes példa volt.

Bottas révén Verstappen nem tudott győzni, Perez pedig Hamiltont blokkolta, így mindkét szárnysegéd kitett magáért. Az egykori F1-es pilóta, a most szakértőként dolgozó Jolyon Palmer tetszését el is nyerte mindkettejük erőfeszítése, és úgy véli, számíthatunk még ilyenre – vagy legalábbis számítanunk kellene. „Hat futammal a vége előtt, egy ilyen kiegyensúlyozott bajnokságban a második számú versenyzők szerepe meghatározó lehet. Mindkettejüknek más képességeik vannak” – írta a Formula-1 hivatalos oldalán, és részletezte is, kinek mi az erőssége.

Bottas győzelme nagyon fontos volt, Hamilton, a Mercedes és saját maga szempontjából is. Pontokat és még némi magabiztosságot is nyertek ezzel. „Valtteri Bottas briliánsan nyerte meg a futamot. Hamilton tízhelyes rajtbüntetésével kritikus fontosságú volt, hogy megakadályozza Verstappent a maximális pontszám összegyűjtésében. A vizes pálya és a hűvös idő úgy tűnt, Verstappennek kedvez, ilyen körülmények között az első sorból indulva általában jól boldogul. De Bottas most tökéletes volt, megőrizve a vezetést, kontroll alatt tartva a versenyt. Hamiltonnak fontos volt, hogy Bottas nyert, de neki nem is kellett most azon gondolkodnia, hogy a csapattársát segítse. Távozik a Mercedestől, talán ez volt az utolsó lehetősége a győzelemre a Formula-1-ben.”



Éppen ez utóbbi hajthatta igazán Palmer szerint a finnt, a csapat pedig kollektíven jól járt vele. „Ez a Mercedesnek is kényelmes volt, mert a távozó versenyzőjüknek nem volt szüksége extra motivációra, hogy végezze a munkáját. Ez azon ritka alkalmak egyike volt, amikor a csapat és a második számú versenyző céljai megegyeztek, tekintve, hogy Hamilton nem nyerhetett. Bottas győzelme azt jelentette, hogy Hamilton 15 pont helyett csak nyolcat vesztett Verstappennel szemben” – világított rá a brit. A finn erősségét ugyan általánosságban nem a versenyekben látja, de szerinte amikor tényleg kell, akkor ott tud lenni.

„Megvan az időmérős tempója, de a versenyen már nem annyira, ahogy ez Szocsiban is látszott, amikor Verstappen számára gyerekjáték volt őt megelőzni. De amikor a Mercedes gyors, megvan a potenciál benne, hogy elhúzzon elöl, kitapossa Hamiltonnak az utat és növelje a különbséget Verstappenhez képest” – vélekedett Palmer.

Perez szinte a szöges ellentéte Mercedesben ülő kollégájának. „Perez jelenleg nem jó az időmérőkön, a versenytempója viszont remek, és megmutatta, megvan benne az akarat, hogy mérjen néhány ütést Hamiltonra, ha csak egy kicsi lehetősége is van. Az igazi erőssége vasárnap a kerék a kerék elleni csata volt. Ahogy Hamilton utolérte őt, egy teljesen más mentalitású versenyzővel nézett szembe. Olyannak, aki képes lett volna mindent kockára tenni, csak hogy feltartsa a Mercedest, ami akkor egyértelműen gyorsabb volt” – fogalmazott az ex-F1-es, aki az igazat megvallva arra számított, az újabb nem túl jó kvalifikáció után a hétszeres világbajnok könnyűszerrel bedarálja majd a mexikóit.

Mindkét segéd kivette tehát a részét a bajnoki csatából, és nem lenne meglepő, ha a végén az ő munkájuk tenne pontot annak a párbajnak a végére, amire sok ideje nem volt példa. „Ebben a szezonban az élen álló kettős túl jó volt, más ligában voltak, mint a csapattársaik. Hamilton csak másodjára végzett Perez mögött, és Törökország volt az első alkalom, hogy Verstappen Bottas mögött futott be. Noha eddig a második számúak hatástalannak tűntek pontrablás tekintetében, Törökország jó példája volt annak, mennyire hasznos tud ez lenni. Bottas kiegyensúlyozottsága és Perez visszanyert varázsereje jelentheti majd a különbséget az elmúlt évek legszorosabb bajnoki küzdelmében.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: