DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Jos Verstappen szerint a Mercedes csalással venné el fia esélyeit

Jos Verstappen kijelentette, elfogadja, ha fia idén nem nyeri meg első világbajnoki címét, de csak akkor, ha ez egy tisztességes küzdelem. A volt F1-es csalást szimatol a Mercedesnél.

Míg a két bajnoki rivális a világbajnoki címért küzd, csapatfőnökeik sem tétlenkednek. Toto Wolff és Christian Horner rendre szórják a vádakat, és oda is szúrnak egymásnak. Ők ketten már mindent elkövettek, hogy megnyirbálják a rivális előnyét, de egyelőre egyikük sem tudott behozhatatlan előnyhöz jutni. Egyéniben jelenleg Max Verstappen vezet, a konstruktőri bajnokságot viszont a Mercedes uralja. 1-1, ha úgy vesszük.

A legutóbbi drámát Sao Paulóban a szárnyak és a következetlen büntetések okozták, amelyek kapcsán azóta sem halkult el igazán a mezőny a mezőny, a média és a sportág. A Red Bull jelenleg is megkérdőjelezi a Mercedes hátsó szárnyának jogszerűségét, ők viszont korábban azon döntés felülvizsgálatát kérték, amely szerint nem büntetik Verstappent a Sao Pauló-i Hamilton-incidens miatt. Hornerék ugyan még nem tiltakoztak hivatalosan a Mercedes-szárny ellen, a Mercedes kérelmét ezzel szemben már pénteken elutasították.

Az interlagosi futamon Hamilton kormányával kapcsolatban is felmerültek kérdések, ugyanis a videófelvételeken látszólag oda-vissza mozgatja azt. A brit tagadta a vádakat, mondván:  „nem előre-hátra mozog, csak mozog (balra és jobbra).”



Max Verstappent nem kell félteni, hiszen amellett, hogy a legtöbb esetben megvédi ő saját magát, soha nem látott szurkolótáborral is rendelkezik. Legfőbb támogatója mégis édesapja, aki legalább annyira a szívén viseli az ifjú holland sorsát, mint ő maga. Sőt, talán még jobban is! Idősebb Verstappen most azt szeretné, ha utóbbit az FIA közelebbről is megvizsgálná.

„Ez nem elhasználódás, ahogy azt a Mercedes állítja. Én ezt nem hiszem el!” – nyilatkozta Jos Verstappen a De Telegraafnak. „Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit csinálnak a Mercedesnél. Óriási a sebességkülönbség egyik versenyről a másikra. Soha életemben nem tapasztaltam ilyet! Szerintem az FIA-nak ezt is meg kellene vizsgálnia, akárcsak a hátsó szárnyat” – mondta, majd hozzátette: a kormány balra vagy jobbra kanyarodásra való, nem kell elölről hátrafelé mozognia.

A Sao Pauló-i hétvégének köszönhetően az első világbajnoki címéért küzdő Max Verstappen 14 ponttal áll Lewis Hamilton előtt, a katari futamon pedig a második helyről, riválisa mögül rajtolhat.

Apja bevallotta, attól tart, hogy csalással szerzik meg a világbajnoki címet. „A felvételen látható, hogy valami nincs rendben. Brazíliában Hamiltonnak valamit a kezébe nyomott az edzője, majd visszasétált az autójához és beugrott a pilótafülkébe. Ez nagyon furcsa! És Maxnak esélye sem volt” – mondta. „Erős a gyanúm, hogy valami olyasmit csinálnak, ami nem megengedett. Elfogadom, ha veszítünk, de ennek tisztességes módon kell megtörténnie.”

Jos Verstappen hozzátette, természetesen fél a Mercedestől, ahogy fia is. „Max is látja, de mindig azt mondja: az egyetlen dolog, amit tehet, hogy a lehető legkeményebben hajt.”

Vajon újabb Mercedes-vizsgálat van kilátásban? Egy biztos: Katarban már biztosan nem maradunk izgalmak nélkül, ugyanis Verstappent máris beidézte az FIA, meghallgatására vasárnap délelőtt kerül sor.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: