DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Marko: Csak Hamilton Mercedese volt ennyire gyors

Továbbra is tátott szájjal bámulja a Red Bull Lewis Hamilton egyenesbeli tempófölényét. A főtanácsadó szerint érdekes, hogy kizárólag a brit autójában hoz ennyit az új motor, a többieknél nem.

Az elmúlt hetekben számtalan olyan pilóta kapott új erőforrást, akinél a Mercedes a gyártó. A Williamsnél, az Aston Martinnál, de még Valtteri Bottasnál sem lehetett látni ilyen hirtelen, robbanásszerű sebességnövekedést, mint amit Lewis Hamilton mutatott Brazíliában. Gyakorlatilag másfélszer autózta körbe a teljes mezőnyt két nap alatt, az egyenesben szabályosan kikerülte ellenfeleit előzés helyett.

Az Auto Motor und Sport számolása szerint a Hamilton és Verstappen közötti különbség a csúcssebességet tekintve a célegyenes adott pontján 15,2 km/óra volt, ami hatalmas. Verstappen az 59. körig tudta védeni magát az egyértelmű túlerővel szemben, az utolsó tizenegy körben pedig Lewis Hamilton simán tíz másodperc előnyre tett szert és nyert.

Helmut Marko attól tart, ha Hamiltonnak ekkora elképesztő tempóelőnye lesz a következő helyszíneken is, akkor hiába vezet az összetettben Max Verstappen, abszolút semmi esélye nem lesz megszerezni a világbajnoki címet, annyival jobb Hamilton Mercedese jelenleg.

Marko furcsállja, hogy kizárólag Hamiltonnál hozott ennyit az új Mercedes-motor


„Nem két rakétát láttam a pályán, hanem egyet. Kizárólag Hamilton autója rendelkezett ilyen rettenetes nagy egyenesbeli fölénnyel az elmúlt hétvégén. Hiába vezet Max a bajnokságban, így hatalmas hátrányban leszünk, ha Hamilton továbbra is ilyen motorerő-fölényben lesz” – mondta el az Auto Motor und Sport című lapnak a Red Bull főtanácsadója.

„Lehengerlő volt Lewis az egyenesekben. Most először tapasztalok ekkora ugrásszerű javulást egyetlen motorcsere után. Az elmúlt években is történtek motorfrissítések, de soha korábban nem láttam még ilyen motorerő-javulást a Mercedestől sem, hihetetlen. És ezt kizárólag Hamilton friss erőforrásánál láthatjuk, az összes többi, Mercedesszel versenyző pilóta a normális tartományban maradt. A Mercedes egy mesterművet húzott elő, ez a motor úgy működik, mint a rakéta, amikor igazán szükség van rá. Hamilton Brazíliában is az egyenesekben nyerte meg a futamot” – tette hozzá Marko.

A rossznyelvek szerint Hamilton Mercedes-motorja olyan hatalmas fölénnyel jelentkezett, mint 2019-ben a Ferrari erőforrása, annak azonban a folyamatos zúgolódás miatt egy szigorúbb vizsgálat és némi szabálytalanság feltárása lett a vége. Vajon itt is láthatunk hasonlót, vagy a Mercedesben ennyi tartalék rejlett még?

Ide kattintva megtekinthet egyet Hamilton könnyed előzései közül, itt éppen Max Verstappent kerüli ki.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: