DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Horner továbbra is gyanakszik a Mercedes hátsó szárnyára

„Lewis egyenesbeli tempója észveszejtő volt” – mondta el a Red Bull F1-es főnöke az interlagosi sprintet követően. Szerinte lehet, hogy újabb szigorításra lenne szükség a szárnyak vizsgálatát illetően.

Miután Lewis Hamiltont kizárták a pénteki időmérőről a DRS-sel kapcsolatos szabálytalanság miatt, a brit a mezőny végéről indulva egészen az ötödik helyig zárkózott fel a Sao Pauló-i Nagydíj sprintkvalifikációja során (ami a motorcserés büntetésével a tizedik rajtpozíciót jelenti számára vasárnap). A Mercedes tempója a rivális Red Bull figyelmét is felkeltette, Christian Horner pedig újfent elsősorban a végsebességet emelte ki velük kapcsolatban, mint tette azt már többször az elmúlt hetekben:

„Lewis egyenesbeli egyszerűen tempója észveszejtő” – nyilatkozta Horner a Sky Sports kamerái előtt. „Ezt láthatjuk már néhány verseny óta. Törökországban kezdődött, Mexikóban pedig azt hiszem, 14 km/h-val voltak gyorsabbak nálunk az egyenes végén, szóval nem túl nagy meglepetés. Pénteken is láthattuk, hogy fenomenális a tempójuk, különösen a szárnyuk méretét látva.”

horner-redbull-interlagos-1



A Red Bull szeretné kideríteni, minek köszönhető a W12-es egyenesbeli fórja: „Van valami, ami miatt ilyen sebességre képes az autójuk. Valaminek történnie kell, mert a fizika ezt nem tenné lehetővé… Elég jelentős lóerőkülönbségnek kellene lennie hozzá. Szóval nyilván szeretnénk megérteni, mi is történik.”

Hornerék eleinte a motorral kapcsolatos előnyszerzésre gyanakodtak, ám egy ideje már arra, hogy a hátsó szárnyuk elhajlik az egyenesekben (ennek nincs köze az említett DRS-es diszkvalifikációhoz). Emiatt „tapogatott” Max Verstappen is Hamilton autóján a brazíliai időmérő után, s emiatt érzi úgy Horner, hogy a szezon korábbi részében megváltoztatott mérési módszerek akár újabb módosításra szorulhatnak:

„Nyilván a technikai direktíva megváltoztatta a tesztelési procedúrát. Ennek megfelelően lett átalakítva a szárnyunk, de talán újabb változtatásra van szükség a méréseknél. Ilyen a Formula-1, erről szól ez a biznisz.”

„Az FIA-nak dolga ezt felügyelni. A szabályok eléggé tömörek és még inkább szigorúak. De rajta tartjuk a szemünket, főleg Lewis szombati teljesítménye után, mivel egy másik ligában szerepelt” – utalt arra Horner, hogy Hamilton könnyedén vágott át a mezőnyön. „Azt hiszem 27 km/h-val volt gyorsabb, mint Lando, amikor megelőzte, ami egy másik kategória, de persze nagyszerűen is vezetett.”

Amikor arról kérdezték, szerinte minek köszönhetően ilyen gyors a Mercedes, Horner enyhe mosollyal így felelt: „Szerintem ezt mindnyájan világosan tudjuk. Ezt a mérnököknek kell megbeszélniük.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: