DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Rossznak fog érződni az új autó a mostanihoz képest”

Több F1-es pilóta is egyetért abban, hogy teljesen más élmény lesz vezetni a 2022-es versenygépeket, mint a jelenlegieket. A Red Bull mexikóija szerint a mostani autók minden idők legjobbjai.

A Formula-1 történetének egyik legnagyobb technikai szabályváltozása jön 2022-ben, amelynek köszönhetően teljesen más élmény lesz vezetni majd a versenyautókat – mindenekelőtt amiatt, mert alapvetően másként fogja generálni a leszorítóerőt. A csapatok szimulátoraiban a pilóták már ki is próbálhatták valamelyest az új autókat, s közülük Lando Norris volt az első, aki megjegyezte, hogy neki sokkal jobban bejönnek a jelenlegi masinák vezetési élmény szempontjából. Amikor az USA Nagydíj előtt arról kérdezte a Motorsport.com Carlos Sainzt, hogy egyetért-e cimborája véleményével, a spanyol így felelt:

„Ez a millió dolláros kérdés, ami körbejárja a paddockot is. Mi tudjuk, milyen érzés vezetni a mi autónkat, és a versenyzők között gyakran elhangzik a kérdés, hogy ’a tiéteket milyen?’. Úgy gondolom, elkezd egy tendencia kialakulni a pilóták között abba az irányba, hogy ’wow, ez nagyon más és nagyon messze van attól, amit a mostani autókban érzünk’. Nagy változás lesz, és egymás között kezdjük is ezt elfogadni. A paddockban keringő beszédek ebbe az irányba mutatnak, természetesen anélkül, hogy sokat elárulnánk a saját autónkról.”

redbull-2022-f1-2



Sainz hozzátette: a Ferrarinál rengeteg erőt fektetnek a 2022-es fejlesztésekbe, ő is több alkalommal vezette már az új autót a szimulátorban, de persze arra nem tudott választ adni, hogy versenyképes is lesz a maranellóiak jövő évi gépe. Mindenesetre nem a spanyol az egyetlen, aki ült már a szimulátorban: Max Verstappent néhány napja ugyancsak a jövő évi konstrukciók által jelentett élményről kérdezték a Red Bull üzemanyagpartnere, az ExxonMobil houstini központjában tett látogatása során:

„Rendben volt, csak egy kicsit lassabb. De végső soron előbb látnunk kell az igazi autót a pályán, aztán utána hozzáigazítjuk a szimulátort. Pillanatnyilag még igazából csak találgatni tudunk, úgyhogy nem szentelek neki túl nagy figyelmet” – nyilatkozta a vb-éllovas.

Verstappen csapattársa, Sergio Perez már részletesebben véleményt nyilvánított: „Még csak néhány alkalommal vezettem az új autót a szimulátorban, úgyhogy meg kell várnunk, amíg a pályára is kigurulunk vele. De nyilván teljesen más a mostani szabályokhoz képest. Úgy vélem, soha többet nem fogunk olyan autókat látni a Formula-1-ben, mint amiket most vezetünk. Ezek a legjobb autók, amelyeket mi vagy akár bárki a történelemben vezetett, szóval sajnos minden rossznak fog érződni a mostaniakhoz képest. De remélem, élvezetes lesz őket vezetni.”

A mexikói arról is beszélt, hogy várható volt, hogy idén, a jelenlegi szabályzat ciklusának végén lesz a legkiegyenlítettebb a mezőny, és arra számít, hogy az új regulák megint megnövelik a csapatok közötti különbségeket. „Talán annyira korlátoznak az új szabályok, hogy mindenki bele fog találni és nagyon szoros lesz a harc, de nem hiszem” – mondta Perez, hozzátéve: „De úgy vélem, szüksége volt a változásra a Formula-1-nek több szempontból, például anyagi okokból is. Meglátjuk, mit hoznak az új szabályok.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: