DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ki nyeri a világbajnokságot? – a csapatfőnökök megmondták

Ez a legfontosabb kérdés az F1-ben, egyelőre azonban a konkurens csapatok vezetői is tanácstalanok azzal kapcsolatban, hogy Lewis Hamilton vagy Max Verstappen lesz-e a befutó.

Hét fordulóval az évad vége előtt csupán 2 pont a különbség a Mercedes és a Red Bull-Honda két élharcosa között. A tabellát jelenleg a hétvégén esedékes Török Nagydíj előtt a nyolcadik vb-címére hajtó Lewis Hamilton vezeti: a brit domináns formában kezdett Isztambulban, azonban annak tudatában tette ezt, hogy csapata kicseréli a belsőégésű motort az autójában, így tíz rajtpozíciós büntetéssel kell nekivágnia a folytatásnak. Minden adott ahhoz, hogy az elmúlt időszak legizgalmasabb szezonja egy újabb eseménydús fordulóval folytatódjon és lépjen tovább a végjáték felé.  Az évad fő kérdése – ki lesz a világbajnok? – a konkurens csapatok vezetőinek többségét is foglalkoztatja, ám mint az FIA pénteki, isztambuli sajtótájékoztatóján megtudtuk: tippleni csak kevesen mernek a végső győztesre.

„Személy szerint abban reménykedem, hogy Max Verstappen lesz a világbajnok” – mondta az AlphaTauri-Honda csapatfőnöke, Franz Tost, akinek kötődése érthető: az energiaitalos család kisebbik istállóját irányítja, ráadásul a holland fenegyerek a faenzai csapatnál, a kezei alatt kezdte meg F1-es karrierjét 2015-ben.

Günther Steiner a tőle megszokott, szellemes stílusban válaszolt: „Rövid leszek: Max!” – mondta a Haas vezére, aki visszaszólt a sajtótájékoztató moderátorának is. Amikor Tom Clarkson arról kérdezte, hogy ezzel együtt a Red Bull-Hondát tartja-e legyőzendő autónak, Steiner rávágta: „Azt mondtam, hogy Max a legyőzendő pilóta!”



Steiner válaszára Fred Vassuer, az Alfa Romeo főnöke replikázott, mondván, „ha Günther Maxot mondta, én Lewist mondom, így 1:1 az állás!”. A francia szakember komolyra fordította a szót és kifejtette: „Nehéz lenne megmondani, hogy ki nyeri a világbajnokságot. Nagyon szoros a csata, amelyben ráadásul komoly szerepet játszik a megbízhatóság. Lewis például új motort kap, amiért megbüntetik és ez nagy hatással lehet a dolgok alakulására, hiszen egy ilyen kiélezett küzdelemben minden apróság számít. Ennek ellenére is azt mondom, hogy Lewis!”

Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke és Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója is jelen voltak a sajtótájékoztatón, ők ketten arra mutattak rá, hogy Hamilton és Verstappen harca vélhetően az idény végéig eltart majd. Jost Capito, a Williams vezérigazgató-csapatfőnöke szerint kiszámíthatatlan a küzdelem, ráadásul – mint hangsúlyozta – a felszállóágban lévő együttes vezéreként más köti le a figyelmét.

„Nem is nagyon töröm a fejem azon, hogy ki lesz a világbajnok, hiszen vannak nekünk egyéb gondjaink és problémáink. Nem is nagyon érdekel. Természetesen élvezem a csatát, de amikor a pitwallnál ülsz és el vagy foglalva az autóiddal, a végén néha meg kell kérdezned, hogy egyébként ki nyert?” – fogalmazott a Williams-főnök. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: