DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Russell: Szürreális, hogy Hamilton csapattársa leszek

Gyerekkori hőse oldalán fog versenyezni 2022-től az F1-ben a fiatal brit pilóta, aki elmondta: a Mercedes és Toto Wolff az évek során folyamatosan biztosította róla, hogy el fog jönni az ő ideje.

Szeptember elején végre hivatalosan is bejelentették, hogy George Russell lesz 2022-ben Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél. A fiatal pilóta három Williamsnél eltöltött szezon után vált az előző hét idényt uraló és idén is a vb-cím egyik fő esélyesének számító alakulathoz, ahol minden idők egyik legeredményesebb versenyzőjének oldalán fog szerepelni. Russell nem is igazán akarta elhinni, hogy valóban Hamilton kollégája lesz, akire bő tíz évvel korábban még autogram reményében várakozott:

„A szürreális a megfelelő kifejezés” – felelte a Channel 4-nek nyilatkozó brit arra a kérdésre, milyen érzés, hogy a hétszeres vb-első lesz a csapattársa. „Élénken emlékszem a napra, amikor vártam arra, hogy autogramot kapjak tőle, mert ha fiatal gokartos vagy és látsz egy F1-es pilóta, akkor ő számodra olyan, mint egy szuperhős. Nagyon különleges volt látni egy olyan srácot, mint Lewis, aki akkorra már nyert egy világbajnokságot és az egyik legnagyobb név volt a Formula-1-ben. És most itt vagyunk, kicsivel talán több mint tíz évvel később… tényleg szürreális. De ahogy felnövünk, rájövünk, hogy a paddockban senki sem szuperhős, hanem normál emberek, akik rendkívül tehetségesek.”

russell-mercedes-szahir-2020



De vajon milyen érzések lettek úrrá rajta, amikor biztossá vált, hogy jövőre már a Mercedes pilótája lesz? „Egyértelműen a megkönnyebbülés és az izgatottság. Azt hiszem, ez is eléggé szürreális, hiszen nagyon régóta tagja vagyok a Mercedes családnak. 2016-ban csatlakoztam hozzájuk juniorpilótaként, utána teszteltem náluk, tartalékos voltam, és segítettek bejutni a Formula-1-be a Williamsszel. És ez idő alatt is menedzseltek engem, szóval tényleg olyanok ők nekem, mint egy család, ahogy a williamses srácok is. Olyan érzés, mintha visszatérnék oda, ahonnan elindultam, és így bezárulna a kör.”

Russell azt is hangsúlyozta, hogy Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke és maga a csapat is már évek óta egyengeti az útját, és sosem engedték el a kezét: „Hároméves szerződést kötöttünk a Williamsszel, a Mercedes és Toto pedig végig nagyon őszinték voltak velem. Azt mondták, hogy ha jól teljesítek, meg fogom kapni a lehetőséget, és ez volt a helyzet akkor is, amikor a Formula-3-ban, a GP3-ban vagy épp a Formula-2-ben versenyeztem. Azt mondták, ha megnyerem a GP3-at, F1-es teszteket kapok és az F2-ben versenyezhetek. Ha ott is nyerek, akkor F1-es ülést kapok, ha pedig a Williamsnél eltöltött három év alatt úgy érzik, elég jó munkát végzek, akkor ott lesz a lehetőség a Mercedesnél. Szóval sosem engedtek el ilyen tekintetben, és bizonyos szempontból a nyomást is levette rólam, hogy csak a versenyzésre koncentrálhattam, hiszen tudtam, hogy amíg jól teljesítek a pályán, addig minden jól fog alakulni.”

Persze a fiatal pilóta egyelőre még az idei futamokra koncentrál: „Egyértelműen 120 százalékban a Williamsre fókuszálok, mert be kell még fejeznünk a munkát. A nyolcadik helyen állunk a konstruktőri világbajnokságban, ami hatalmas eredmény a csapatnak annak fényében, hogy előtte zsinórban három évig voltunk utolsók. Szóval ezt be kell biztosítanunk, és szerintem amikor Abu Dhabiban meglengetik a kockás zászlót, akkor fog áthelyeződni a figyelmem. Örülök, hogy tiszta a jövőm, és most élvezhetem a szezon hátralévő részét, hogy jól zárjunk, mert ezt érdemli a csapat.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: