DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Tost: Tsunoda még sokat tanulhat

Az AlphaTauri csapatvezetője szerint egyértelmű volt, hogy megtartják Yuki Tsunodát. A faenzai alakulat a jelenlegi párosával vág neki 2022-nek, a japán pilótának pedig időt szeretnének adni.

Szeptember elején jelentette be az AlphaTauri, hogy mind Pierre Gasly, mind pedig Yuki Tsunoda marad az istállónál és nem terveznek változtatni a mostani felállásukon. A francia pilóta korábban már a Red Bull gárdájánál is versenyzett, ám ott nem alakultak jól a dolgok, így kénytelen volt visszatérni a korábbi csapatához, de azóta ismét nagyszerű formába került.

A fiatal japán viszont első szezonját tölti a Formula-1-ben és egyelőre elég sok hibát vétett, így ő is meglepődött azon, hogy továbbra is megtarthatja az ülését. Ezzel ellentétesen vélekedett azonban Franz Tost, aki úgy gondolja, nem volt kérdéses, hogy új szerződést adnak a 21 esztendős versenyzőnek.

„Ha egy újoncot hozol az F1-be, akkor időt kell adni neki. A Formula-1 tényleg összetett és nehéz, nem várhatod el, egy fiatal sráctól, hogy jöjjön és mutassa meg a tapasztalt versenyzőknek, merre kell menni. Yuki eddig viszonylag jó munkát végzett, gyors volt, Magyarországon a hatodik helyen végzett, az első futamán pedig kilencedik lett Bahreinben. Természetesen volt néhány bukása, de mindig azt mondom, hogy ez az időszak a nevelési folyamat része. Hogyan fogja valaki megtalálni a határt, ha nem engedik, hogy bukjon? Most remélem, hogy ez a korszak már véget ért” idézte Tost szavait a PlanetF1.



A szakember szerint most jön csak a neheze az újoncok számára, hiszen olyan pályák következnek, melyeken eddig nem tudtak tapasztalatot gyűjteni.

„Várjuk a szezon második felét, bár nem lesz könnyű, mert ezek a fiatal versenyzők nem ismerik az Egyesült Államokat, Mexikót, Brazíliát és Törökországot sem. Szaúd-Arábiát ráadásul senki sem ismeri, ami azt jelenti, hogy sok munka áll előttünk. Jó szintre kell hozzuk, de Pierre Gasly mellett, aki manapság az F1 egyik leggyorsabb pilótája, sokat tanulhat, összehasonlíthatja az adatokat és a képességeit. Úgy gondolom, hogy ezt a lemaradást le fogja dolgozni és már nagyon várom ezt a versenyzői felállást jövőre, amikor új autóval fogunk rendelkezni, így legalább lesz egy állandó versenyzőnk és ez fontos a számunkra" ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: