DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

„Alex Williams-pilóta. Nem vagyunk B csapat”

Eldőlt a Williams-ülés sorsa, a szabad helyért való csatát Alex Albon szerződtetésével így a Red Bull nyerte meg. Jost Capito viszont szeretné, ha önálló egységként tekintenének csapatára.

Tegnap hivatalossá vált, visszatér a Formula-1-be Alex Albon. A thai-brit pilóta a Mercedes-támogatott Formula-E bajnokkal, Nyck de Vriesszel volt harcban a mezőny kevés szabad üléseinek egyikéért, a Williams azonban végül őt választotta.

A két versenyző meccse egyúttal a két nagycsapat egy újabb fronton történő összecsapása is volt. A csatát a Red Bull nyerte meg, ami már csak azért is lehetett meglepő, mert a Williamsre eddig mindenki a Mercedes neveldéjeként tekintett; az Ezüst Nyilak új igazolásukat, George Russellt is ott edzették, és az is az ő befolyásukat erősíti, hogy a grove-iak a motort is tőlük kapják. A csapat főnöke, Jost Capito szerint viszont most már éppen ideje lenne elfelejteni ezt a sztereotípiát.

A német szeretné, ha a Williamsre úgy tekintenének, mint egy önálló, döntésképes alakulatra, és a pilótáikat is próbálnák a sajátjaikként azonosítani. Albon ugyan erős Red Bull-os hátszéllel érkezik, de ahogy Capito emlékeztet, jövőre már nem az energiaitalosok egyenruháját ölti magára. Ezzel pedig szeretné is rövidre zárni azokat a felvetéseket, miszerint a Red Bull elkezdi majd behálózni a csapatát. „Annyit mondhatok, hogy 2022-től Williams-pilóta. Az már rajtatok múlik, ezt hogyan értelmezitek. Megkérdezhetitek a Red Bullt. Ami biztos, hogy számunkra Williams-pilóta, semmi más” – jelentette ki Capito a sajtó képviselőinek.



Nos, a Red Bull kommunikációjából úgy tűnik, nem vágták el teljesen a szálakat. Ahogy közleményükben fogalmaztak, „Elengedtük Alexet, hogy a Williams versenyzőjévé válhasson 2022-ben. A kapcsolatunk, és ezáltal jövőbeli lehetőségek is, azonban megmaradnak” – írták a bikások. Capito igyekezett tisztázni, ez a kapcsolat kizárólag Albonra vonatkozik, és a grove-i istálló semmit nem fog megérezni abból, hogy „külsős” csatlakozott hozzájuk.

„Csak annyit mondhatok, hogy Williams-versenyző, és mi döntjük el, mit csinál és mit nem. Ez [Albon érkezése] nem jelenti azt, hogy a Red Bull logója fel fog tűnni az autón. Én is dolgoztam a Red Bull-lal, először a 90-es években, amikor még a Saubernél voltam, szóval azóta tart a mi kapcsolatunk. Barátaim is vannak onnan. De ez nem jelenti azt, hogy a Red Bull az autónkon is ott lesz” – jelentette ki a főnök.

Nincs tehát Red Bull-kapcsolódás, de Capito ugyanígy hangsúlyozta, hogy a Mercedestől sem függnek. Toto Wolff már korábban kijelentette, neki semmi baja nincs Albonnal mindaddig, amíg nem Red Bull-pilótaként érkezik a Williamshez, a hírt azonban aligha fogadta mosolyogva. A csapatfőnök ugyanakkor bízik abban, hogy osztrák kollégája éretten kezeli majd a helyzetet. „Azt hiszem, Toto megérti, hogy nem vagyunk B-csapat. Úgy kell döntenünk, ahogy az nekünk jó, és ő ezt maximálisan tiszteletben tartja. Ugyanígy tisztában van azzal is, Alex mire képes, és hasonlóképp úgy gondolja, hogy megérdemel egy F1-es ülést. Szóval nagyon támogató a hozzáállása.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: