DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hivatalos: Albon visszatér a Formula-1-be

Bejelentést tett 2022-es versenyzői párosáról a Williams. Nicholas Latifi marad a csapatnál a harmadik évre, George Russell felszabaduló helyét pedig a korábbi Red Bull-pilóta Alex Albon foglalja el.

A Formula.hu-n már korábban megszellőztettük, hogy Alex Albon a Williams színeiben térhet vissza a Formula-1-be. A thaiföldi 2019-ben és 2020-ban mindössze két szezont töltött a világbajnokságon a Toro Rosso és Red Bull versenyzőjeként, majd gyors előrelépését gyors bukás követte: nem csupán az energiaitalos csapat felállásából, de a teljes mezőnyből kiszorult, mikor lecserélték Sergio Perezre. Az idei évet átmenetileg a Red Bull tartalékjaként és a DTM-ben tölti – már futamgyőzelemmel is rendelkezik –, de 2022-ben újra a Formula-1-es rajtrácson lesz.

„Igazán izgatott vagyok és várom a visszatérést a Formula-1-es versenyülésbe 2022-ben” – idézi a Williams sajtóközleménye Albont, akire továbbra is a motorsport fiatal tehetségeként hivatkoznak. „Amikor egy év kimarad az F1-ből, az ember sosem lehet biztos benne, hogy vissza fog térni. Ezért vagyok különösen hálás a Red Bullnak és Williamsnek, hogy hittek bennem és segítettek az utazásomban vissza a rajtrácsra. Nagyszerű látni a Williams előrelépését csapatként ebben az évben, és alig várom, hogy segíthessem őket 2022-ben. Addig viszont újra teszt- és tartalékpilóta szerepemre összpontosítok a Red Bullnál, hogy segíthessem a csapat harcát az idei világbajnokságban.”

 



A Williams az állandóságot is szem előtt tartja, mivel 2022 Nicholas Latifi harmadik szezonja lesz az istállónál és egyben a Formula-1-ben. A kanadainak nem volt egyszerű feladata George Russell oldalán, de a fejlődés tetten érhető: a Magyar Nagydíjon szerzett hetedik helyével feliratkozott a pontszerzők listájára. Az Albon-Latifi duó nem először dolgozik együtt: 2018-ban a Formula-2-es DAMS csapatot alkották.

„Izgatott vagyok, hogy egy újabb évben a Williamsszel folytatom” – mondta el Latifi. „Részben az F1 új technikai szabályai miatt, részben mert a csapat versenyképesebb irányba mozdul el új tulajdonosaival, menedzsmentjével és műszaki szakembereivel. Otthon érzem magam attól a naptól fogva, hogy ide érkeztem, és úgy vélem, jó helyen vagyok, hogy folytassam pozitív irányba tartó pályaívem.”

A Williams vezérigazgatója, Jost Capito így kommentálta a bejelentést: „Alex az egyik legizgalmasabb fiatal tehetség a motorsportban, mégis óriási mértékű F1-es tapasztalattal rendelkezik Red Bullnál töltött időszakából. Több dobogós helyezése kiemeli sebességét, és tudjuk, rögtön otthon fogja érezni magát a csapatnál Grove-ban. Mindeközben Nicholas folyamatosan meggyőzött minket az elmúlt három évben kemény munkájával, igyekezetével és pozitív attitűdjével. Állandóan fejlődött a Williamsnél és meggyőző F1-es versenyzővé vált, ahogy idei pontszerző helyeiből is láthattuk” – idézi a közleményt Jost Capitót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: