DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Bottas a jövőjéről: „Talán tudom, talán nem!”

Természetesen a Holland Nagydíj előtt sem kerülhette ki a jövőjére irányuló kérdéseket a finn, aki annyit elárult, hogy a zandvoorti hétvégén még biztosan nem lesz ezzel kapcsolatban bejelentés.

A Formula-1-es Holland Nagydíjat megelőzően a legnagyobb hír kétségkívül Kimi Raikkönen visszavonulása: a 2007-es világbajnok bő húsz év után, 19 szezont követően távozik a száguldó cirkuszból. Nem meglepő, hogy a zandvoorti csütörtöki médianapon is szóba került a finn szerda esti bejelentése – honfitársa, Valtteri Bottas véleményét is kikérték ezzel kapcsolatban:

„Ahogy azt ő maga is elmondta, semmi sem tart örökké, és olykor eljön az idő kipróbálni valami újat” – mondta el a Mercedes pilóta a sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is jelen volt. „Lenyűgöző és hosszú pályafutása volt a Formula-1-ben, sőt talán a leghosszabb. Nyilván hatással volt rám fiatalként, követtem őt, amikor elkezdte az F1-es karrierjét és amikor megnyerte a világbajnokságot. Akkoriban teljesítettem az első idényemet formulaautókban, konkrétan a Formula Renault-ban. Nagy sztár, valamelyest legenda Finnországban. Mindig jó volt őt nézni, valamint versenyezni is ellene, mert ő olyan pilóta, akivel magabiztosan lehet kerék a kerék elleni csatákat vívni, mert mindig tiszteli az ellenfeleit, és én is így szeretek versenyezni.”

bottas-mercedes-2021



Bottas szempontjából azért is jelentősége lehet Raikkönen távozásának, hogy a sajtóhírek szerint ő veheti át a 42. életévét jövő hónapban betöltő pilóta helyét az Alfa Romeónál. De vajon tudja-e már a finn, hogy ő mit fog csinálni 2022-ben? „Talán tudom, talán nem. Nem akarok sokkal többet mondani. De a dolgok a megfelelő irányba haladnak. Boldog és izgatott vagyok” – felelte kurtán Bottas, aki a bejelentés várható időzítése kapcsán csupán annyit árult el, hogy a mostani hétvégén még biztosan nem fog rá sor kerülni.

A többszörös futamgyőztes versenyzőt arról is kérdezték, milyen szempontokat mérlegel, amikor a 2022-es jövőjéről dönt abban az esetben, ha a Mercedes a várakozások szerint nem rá, hanem George Russellre szavaz: „Többéves szerződés jó lenne, korábban még nem volt olyanom a Formula-1-ben. Ez teljes elköteleződést jelentene a csapat irányába, és nemcsak arra az évre, hanem tudnád, hogy utána is folytatódik a közös munka. Kihívást kell jelentenie, izgalmasnak és szórakoztatónak kell lennie, valamint olyan légkörre van szükség, amelyben élvezetes dolgozni – ezek a legfontosabbak, de ahogy korábban elmondtam, van még bennem néhány jó év az F1-ben, úgyhogy egyértelműen itt szeretném folytatni.”

Bottas egyébként azt is elárulta, hogy a Mercedes autó, amelyről mi is posztoltunk, nem ajándék volt a vállalat részéről: a limitált kiadású modellt már tavaly télen megrendelte, s annak teljes árát ő maga fizette ki, nem kapott kedvezményt, hiába a gyártó F1-es pilótája.

Újságírói kérdésre válaszolva Bottas azt is elmondta, hogy a nyári szünetben is sokat próbált kerékpározás boldoggá teszi, de azt nem gondolja, hogy profi bringás válhatna belőle, mert szerinte nehéz egyik sportról átváltani a másikra – de azt nem tartja kizártnak, hogy a Formula-1-es karrierje végeztével, amikor már több ideje lesz, majd komolyabban vegye a kerékpáros felkészülést is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: