DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Russell: A győzelem jelenleg elérhetetlen

A Williams brit pilótáját sokan tartják a mezőny egyik legtehetségesebb tagjának, ám reálisan látja a helyzetét. George Russell szerint egy Mercedes vagy egy Red Bull kell a győzelemhez.

A 23 esztendős pilóta idén erőn felül teljesít az autó képességeihez képest, ennek ellenére sokáig nem volt szerencséje, így érthetően boldog volt a Magyar Nagydíjon elért nyolcadik helyével. A legutóbbi futam elég fordulatosra sikerült, ez pedig Russell szerint jól megmutatta, hogy mekkora különbségek vannak a csapatok között, ugyanakkor arról is beszélt, hogy tisztában van a jelenlegi helyzetével.

"Természetesen hiányzik a pezsgő. Nyolcéves korom óta csak egy dologról szól az életem, a győzelmekről. Mindent megtettem azért, hogy bekerüljek az F1-be, és ez az álmom valóra vált, de a győzelmek jelenleg lehetetlenek. Négyen tudnak nyerni, Hamilton, Verstappen, Bottas és Perez. Ha nem egy Mercedesben vagy Red Bullban ülsz, akkor nincs esélyed, még akkor sem, ha te vagy a legjobb pilóta. A jelenlegi autómmal egy hibátlan futam után is a 10. hely körül végzek” ─ idézte Russellt a PlanetF1.

Mivel 2022-től új szabályok jönnek, így jó esély van arra, hogy az erőviszonyok is megváltoznak a jövőben. A Williams versenyzője szerint ennek ellenére lesz, ami ugyanolyan marad.

„Kiváltság, hogy a 20 pilóta között lehetek, de meg kellett szoknom a légkört, az F1 nagyon üzleties, mindenkinek van egy napirendje és a kötelezettségén dolgozik. A gokartos időszakomban sokkal több időnk volt egymásra, ez pedig hiányzik nekem. A 2022-es szabályok drasztikus változást hoznak és szüksége van erre a sportnak, aki hátul van, most körönként két másodpercet veszít, jó lenne, ha ez csak fél másodperc lenne.”



„Mindig lesznek élcsapatok, de a cél az, hogy a leglassabb autó is elég gyors legyen a dobogós helyezéshez. Várom már a jövő évet, az F1 vezetősége tudja, mit csinál, az autók lassabbak lesznek, de sokkal több párharcunk és előzésünk lesz. Minden erre van kihegyezve, a versenyzőknek kell különbséget tenniük és nem az autóiknak.”

Az idei világbajnoki cím egyértelműen Hamilton és Verstappen között fog eldőlni a szezon végén, Russell viszont nem szeretne egyikük mellett sem állást foglalni, mindkettejük sikerének tudna örülni.

„Lewis az egyik legcsodálatosabb és legtisztább versenyző a sportágunkban, így minden tiszteletet és elismerést megérdemel, de Verstappennek is kívánom a címet. A szezon első felében meggyőző volt, Max az összes futamot megnyerhette volna, ha másképp alakulnak a dolgok, szóval megérdemli a sikert.

„Mindig volt egy autója, ami nem volt elég jó, ez pedig bosszantó a mai Formula-1-ben. Láthattátok a tavalyi szezonban, hogy a Mercedesben még az élen voltam, egy héttel később a Williamsben viszont már a mezőny végén és nem azért mert elveszítettem a fonalat” ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: