DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Horner: Fernando értünk is küzdött

Míg egyesek életük versenyét futották a Magyar Nagydíjon, mások katasztrofális 70 kör után hagyták el a Hungaroringet. Az egyik szenvedő fél, a Red Bull nem mulasztotta el azonban a dicséretet sem.

Bár az élete első futamgyőzelmét arató Esteban Ocon teljesítménye előtt is fejet hajtott az F1-es világ, a verseny emberének mégis az őt a diadalhoz hozzásegítő Fernando Alonsót választották. A szurkolók is, és később a paddock más szereplői is. Ocon a leintést követően nem győzött hálálkodni kétszeres világbajnok csapattársának, aki 40 évesen régi, fiatal napjait idézve addig tartotta maga mögött a frissebb abroncsokon támadó Lewis Hamiltont, ameddig az csak lehetséges volt. Az Alpine nagy napja lett így a Magyar Nagydíj vasárnapja.

Van azonban egy másik csapat, amely a verseny után szintén köszönetet mondott Alonsónak, noha pilótájuk a versenytáv alatt a közelében sem járt. A hétvége nagy vesztese, a Red Bull az újabb anyagi károk és a rengeteg elbukott pont ellenére talált némi pozitívumot is a futamban: Alonso munkáját Hamilton ellen. Christian Horner szerint a spanyolnak szerepe van abban, hogy nem állnak még ennél is rosszabbul.



Miután az első kanyarban mindkét autójukat megtorpedózták, a Red Bull esélyei nem voltak kecsegtetőek. Az ütközés után Max Verstappen gyakorlatilag fél autóval futotta végig a teljes 70 kört, így már az egy (Sebastian Vettel kizárásával két) pont is csodaszámba ment. A versenyben maradt néhány élmenő helyett a holland a mezőny végi csapatokkal csatázott. „Még Mick Schumachernek is több leszorítóereje volt, mint Maxnak. Teljes szívből versenyzett, és szerzett egy pontot, ami kritikus lehet az év további részében” – nyilatkozta Horner a futam után.

Verstappen mellett aztán mások munkáját is kiemelte. „A szerelőink idén lefaragták a bokszkiállások időtartamát, így küzdhettünk tovább, és hál’istennek a Mercedes elszúrta a taktikát. Fernando Alonso pedig mintha a Red Bullért is versenyzett volna. Mindezek révén a veszteség kisebb volt, mint amekkora lehetett volna” – vélte a csapatfőnök. Hamilton ugyan nem maradt végleg Alonso mögött, de az elvesztegetett idő elszalasztott pontokat is jelent, ami aranyat érhet később a Red Bullnak, ha az év második felében úgy alakulnak a dolgok.

Igaz, hogy a bajnokság állása most megfordult, de a két élcsapat teljesítménye továbbra is közel hasonló. Magyarországon ugyan Verstappen szerint is egy kicsit lépéselőnyben voltak az Ezüst Nyilak, de nem egyszer fordult már elő idén, hogy Mercedes-pálya Red Bull-sikert hozott. Hogy most mi lett volna a helyzet, arról Horner szerint nem is érdemes elmélkedni, tovább kell lépni. „Várható volt, hogy a Hungaroring fekszik majd nekik. Nem tudtunk rá pontosan következtetni a verseny előtt. Hogy mi lett volna a versenyen, azt lehetetlen megmondani. Fél autó alapján nem tudod megítélni a versenytempót. De a csomagjuk most nagyon erős volt” – kommentálta a brit. A kárrendezés után a bikások is már Belgiumra fókuszálnak majd, ahol reményeik szerint nem érik majd hasonló támadások az autóikat.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: