DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Wolff: Helyesen döntöttünk Lewis kint tartásával

A Mercedes F1-es csapatfőnöke kiáll amellett, hogy nem hívták be kerékcserére Hamiltont a Magyar Nagydíj újraindítása előtt. A szakvezető egyúttal elnézést kért a riválisoktól a Bottas-baleset miatt.

Drámaian indult a 36. Formula-1-es Magyar Nagydíj: Valtteri Bottas a vizes pályán elmérte az első kanyar féktávját, így belement Lando Norrisba, aki Max Verstappennek koccant neki, majd a finn még Sergio Perezt is kiütötte. Az egyik Mercedes tehát kis híján lenullázta a Red Bull versenyét – Verstappen végül egy pontot azért mentett –, amiért Toto Wolff csapatvezető elnézést is kért a rivális alakulattól, amely nehezen viselte a kialakult helyzetet:

„Teljes mértékben megértem az érzéseiket, csak annyit tudok tenni, hogy vállaljuk a felelősséget. Apró hiba volt, hogy túl későn lépett a fékre, amivel kiütötte Landót és a két Red Bullt. Nem így kellene alakulnia a dolgoknak, de az esőben trükkös lehet a helyzet. Úgy gondolom, Bottast körbefogták, aztán pedig minimálisan később fékezett. Egy kis hiba volt, amely nagy balesetet okozott, ami rengeteg pontjukba került, talán két autóval is a dobogón végezhettek volna, úgyhogy sajnáljuk.”

hamilton-start-1



A történtek miatt a piros zászló is előkerült, az újraindításnál viszont már csak Lewis Hamilton révén képviseltette magát a Mercedes. Vele azonban óriásit hibázott a csapat, ugyanis a leállás alatt felszáradó pálya ellenére sem hívták be a bokszba slickre váltani a felvezetőkör végén, miközben mindenki más a mezőnyben így tett. Hamilton így egyedül állt fel a rajtrácsra, majd az egy körrel későbbi cseréje után az utolsó pozícióba jött vissza.

„Hogy őszinte legyek, szerintem abszolút helyesen cselekedtünk” – védte meg csapata döntését Wolff, akit a PlanetF1.com idéz. „Egyetlen másik csapat sem csinálta volna másként, mivel vezető autóként mindig nehéz meghozni egy ilyen döntést, s ha csak egyedül te állsz ki a bokszba, akkor utolsóként térsz vissza. Emellett nehéz is kiállni a garázs előtti helyről, ha mindenki kijön, márpedig eléggé magányosnak tűntünk a rajtrácson, ami egyértelműen visszafelé sült el számunkra.”

„Ha a nap ilyen gyorsan, egy körön belül felszárítja az aszfaltot, akkor előfordul ilyesmi. Teljes mértékben kiállok a döntésünk mellett, miszerint kint maradtunk a pályán. Úgy vélem, ha kockáztattunk volna, hogy vezetőként kiállunk a bokszba, annak katasztrofális eredménye is lehetett volna, s az emberek akkor is azt mondanák, hogy hibáztunk, szóval ez volt a helyes döntés.”

Hamilton a történtek ellenére is visszazárkózott harmadiknak, sőt Wolff szerint a hétszeres világbajnok akár meg is nyerhette volna a futamot, ha a brit nem akad fenn a parádésan védekező Fernando Alonsóban. A spanyolt egyébként a Mercedes-főnök is dicsérte, hozzátéve, hogy a csapattárs Esteban Oconnak nem kis részben ennek köszönhetően tudta megnyerni a hungaroringi versenyt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: