DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Mi történt volna, ha senki nem áll fel a rajtrácsra?

Szürreális jeleneteket hozott az újraindítás a hungaroringi F1-es futamon, hiszen Lewis Hamiltonon kívül mindenki a bokszba hajtott – a versenyigazgató elmondta, mi lett volna, ha a brit is így tesz.

Az év egyik legemlékezetesebb képét hozta a 36. Formula-1-es Magyar Nagydíj újraindítása: a piros zászlós megszakítás alatt annyira felszáradt az aszfalt, hogy a felvezetőkör végén Lewis Hamiltonon kívül mindenki a bokszba hajtott, hogy intermediate-ről slick gumikra váltson. Így egyedül a Mercedes britje állt fel a rajtrácsra, s egyedül is startolt el, míg a többiek a bokszutcából lódultak meg utána.

f1-hungary-sunday-137



Lehetett volna azonban még abszurdabb a helyzet, amennyiben Hamiltonék is a kerékcsere mellett döntenek – amely egyébként Toto Wolff csapatfőnök szerint annak ellenére sem lett volna helyes lépés, hogy így elbukták a győzelmet. De vajon ekkor hogyan indították volna újra a futamot? Michael Masi, az FIA versenyigazgatója válaszolt a RaceFans.net hasábjain:

„A szokványos rajtprocedúrát követtük volna, szóval Christian [Bryll] aktiválta volna a rajtlámpákat, amint az utolsó autó is betér a bokszutcába. Aktiváltuk volna a startlámpákat: kigyulladt volna az öt piros lámpa, aztán kialudtak volna, s amint ez megtörténik, a bokszkijáratot is megnyitottuk volna” – magyarázta Masi.

Magyarán ugyanúgy lettek volna piros lámpák, csupán annyi különbség lett volna, hogy azok kialvásával egyidejűleg nyitották volna meg a bokszkijáratot is, elvégre nem lett volna elhaladó autó, akit meg kell várni. Masi mindenesetre elismerte: a vasárnapihoz hasonló jelenetet nemigen látott még pályafutása során. „Láttam, ahogy Lewis áthalad az SC-vonalon, mögötte Esteban pedig elég későn bevetődik a bokszutcába… Nem láttam még ilyet korábban. Egyetlen autó állt fel a rajtrácsra – igen, ez valóban kicsit más volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: