DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Hamilton megsült, de örül az „első soros” tempónak

A hétszeres világbajnok szerint legalább három kilót fogyott az F1-es Magyar Nagydíj pénteki edzésein a hőség miatt, de Bottasszal együtt bizakodva várják a szombati folytatást.

Az első szabadedzésen ugyan még Max Verstappen végzett az élen a Hungaroringen, péntek délután viszont már a Mercedes ragadta magához az irányítást: Valtteri Bottas 27 ezreddel végzett Lewis Hamilton előtt. Utóbbi versenyző elsősorban az elképesztő hőséget – az aszfalt hőmérséklete egy ponton 60 fok fölé kúszott! – emelte ki nap végi értékelésében, a Mercedes tempóját ugyanakkor kifejezetten biztatónak találta:

„Meg lehetett sülni. Rengeteg súlyt veszítettem ma, talán három kilót is edzésenként” – mondta Hamilton a Sky kamerái előtt. „A gumik megolvadnak a pályán, ezért nehéz belőni az egyensúlyt. Nagyon mások a körülmények a legutóbbi versenyhez képest, ahol mindenki szenvedett az első gumikkal. Érdekes folyamat, ahogy megpróbáljuk ezt kicsit jobban megérteni.”

„Ezt leszámítva minden normális. Nem volt annyira jó érzés ma a vezetés, gyenge a tapadás, sokat csúszkáltunk, és már a bokszból kijövet túlmelegítettük a gumikat, de mindenki ugyanebben a csónakban evez. Viszont nagyszerű volt azt látni a csapatnak, hogy Valtteri és én is első soros tempót mutattunk. Ezen csak javítani fogunk. Vár ránk még némi munka, hogy megnézzük, hogyan javíthatnánk még az autón, de ez jó kezdés volt” – fogalmazott a Verstappennel szemben nyolcpontos hátrányban lévő brit, aki úgy érzi, a korábbiakhoz képest a Mercedes előrelépett a hőséghez.

Hasonlóról számolt be a pénteki nap után Bottas is, aki úgy érzi, szombaton harcban lehetnek a rajtelsőségért: „Őszintén? Olyan érzés, mintha egy finn szaunában lennénk” – fogalmazott a pilóta, amiről eszünkbe juthat, hogy a Drive to Survive legutóbbi évadában volt is neki egy – fogalmazzunk úgy – emlékezetes szaunás jelenete. „Több mint 60-70 fok volt a pilótafülkében, úgyhogy eléggé megizzadtunk. A pályán legalább friss levegőt kapunk, a gumikkal viszont nagyon trükkös a helyzet emiatt. Nem tűnt vagy érződött rossznak a helyzet a többiekhez képest, úgyhogy nem hiszem, hogy rossznak lehetne nevezni a mai kezdést. Az utóbbi időben fejlődtünk meleg körülmények között. Jó látni, hogy valószínűleg harcban leszünk holnap a pole-ért, ez igazán motiváló.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: