DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Csak az eső mentheti meg a Ferrarit?

Mintha hullámvasútra ült volna a Ferrari idén. Hol a pole-ért vagy a győzelemért mennek, hol pedig a legjobb tíznek örülnek. Ez most épp egy újabb pesszimista hétvége.

Ha az első szabadedzés eredményeit nézzük, igaza volt Charles Leclerc-nek, a Ferrari valóban előrelépett. Ha a második szabadedzésre vetünk egy pillantást, akkor is igaza volt Charles Leclerc-nek, a Brit Nagydíjon majdnem megszerzett győzelem egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt, és örülhetnek, ha a középmezőny elejére odaküzdik magukat.

Bár a monacói délelőtt még a rossznak nem mondható hetedik helyen végzett, mégis inkább a második gyakorláson látottakból indult ki, amikor a mai autózás után további esélyeiket latolgatta. A 11. hely után inkább nem teszi túl magasra a lécet. „Nem szeretek álmodozni, inkább realista vagyok. Papíron ez a pálya az egyik legjobbunk kellene, hogy legyen. De nem gondolom, hogy ugyanolyan szintű teljesítményt kellene várnunk, mint Monacóban vagy Silverstone-ban, ahol a dobogóért harcoltunk, mert még mindig a Mercedesé és a Red Bullé a legerősebb autó. Aztán sose tudhatod” – nyilatkozta a szabadedzések után.

Személy szerint már korábban is úgy érezte, a Hungaroring nem fekszik neki annyira, mint bármely más csapattársának, de leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy ölbe tett kézzel várja, hol köt ki a verseny végén. „Az biztos, hogy ha ott lesz a lehetőség, megragadom. Megpróbálunk egy kicsit többet kihozni magunkból a holnapi kvalifikáción, mert utána az igazat megvallva elég nehéz előzni. Jobban kell teljesítenünk szombaton, itt különösen. Most nagyobb hangsúlyt is helyezünk erre, mint más versenyhétvégéken” – mondta el a monacói, aki szerint eddig a versenytempó volt a Ferrari erőssége, de ez ide kevés lesz. Egy kis külső segítségnek azért örülne. „Örömmel venném, ha a hőmérséklet csökkenne egy keveset, eső nélkül az tökéletes lenne számunkra.”



Ez utóbbi véleményt csapattársa, Carlos Sainz egyáltalán nem osztja. Ugyan ő sem vetné meg a körülmények változását, de ő kifejezetten az égi áldást látja az egyetlen reménysugárnak. „Holnap van esély esőre és felhőkre is, és a hirtelen változások megkavarnának mindent. Ez tetszene, és segítene is. Igazából mindenkinek jól jönne, mert a Formula-1-es autók és gumik ilyen hőmérsékletek mellett, mint amik ma voltak, nagyon-nagyon a határon táncolnak” – fejezte ki kívánságát a spanyol.

Különösen értékelne valami váratlan történést, mert mint mondja, nem értik, miért lassultak megint le a második edzésre, amikor az autó teljesen ugyanolyannak érződött. Ez nem jó jel szerinte. „A forróságban visszafelé haladtunk. Sajnos, már mielőtt megérkeztünk, tudtuk az autónk gyengeségeit; tudtuk, hogy néhány kanyarban nem leszünk túl erősek. Ezt ma bizonyítottuk is. Monacóban sose végeztünk volna 11. helyen a szabadedzésen, ma viszont amint valami elindult a rossz irányba, a tízen kívül találtuk magunkat. Ezen a típusú pályán sokkal sebezhetőbbek vagyunk” – fogalmazott a pilóta. Öröm az ürömben, hogy legnagyobb ellenfeleiknek, a két McLarennek sem ez volt életük péntekje, Lando Norris a top 10 végén kullogott, Daniel Ricciardo pedig mindkétszer kívülre került.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: